sobota, 24 maja 2014

Warzywa z grilla z białą kiełbaską sojową i sałatą

Słoneczny, ciepły weekend zachęca do kultywowania narodowej tradycji, jaką od kilku (no, może kilkunastu) lat stało się grillowanie.
Sukcesywnie staram się zamieszczać propozycje pokazujące, że na ruszcie można przyrządzić coś więcej, niż kiełbasę, karkówkę, czy kaszankę.
Dzisiejsza pogoda mogłaby wręcz co poniektórych zmylić sugerując, że mieszkamy nieco bliżej równika, niż w rzeczywistości.
To spostrzeżenie przypomniało mi o mieszankach mojo rojo, które z zimowego wypadu na Kanary przywiozły mi Basia i Lolka (ahoj!).
Najwyższa pora, aby przetestować tak zachwalane przez dziewczęta wynalazki.
Obiad składający się z grillowanych warzyw z kanaryjskimi sosami, kiełbasek sojowych i sałaty był równie smaczny, co kolorowy :-)

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 fioletowy bakłażan
  • 1 biały bakłażan
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 młode cebule
  • 8 pieczarek
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • świeży cząber
  • gałązki kocanki curry
  • 3 suszone pomidory (z torebki, nie słoika)
  • 3 ząbki czosnku
  • ziołowy ocet winny
  • oliwa z oliwek 
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • mojo picón (sos pikantny)
  • mojo cilantro (sos kolendrowy)
  • sałata rzymska
  • rukola
  • pomidor
  • cukier
  • sok z cytryny
  • białe kiełbaski sojowe (Polsoja)

1. W trzech miskach przygotowałam 3 proste marynaty. I: oliwa + ocet + posiekane suszone pomidory + 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku + posiekana bazylia + posiekane oregano + czarny świeżo mielony pieprz. II: oliwa + posiekana kocanka curry. III: oliwa + posiekane gałązki cząbru + 1 posiekany ząbek czosnku.

2. Warzywa umyłam i pokroiłam. Cebulę w ćwiartki, pieczarki na połówki, a pozostałe w plastry.

3. Do marynaty nr I wrzuciłam plastry żółtej cukinii i fioletowego bakłażana; do marynaty nr II pieczarki i cebulę, a do marynaty nr III biały bakłażan, zieloną cukinię i paprykę.

4. Kawałki warzyw grillowałam z obu stron. Zaczęłam od najtwardszych i stopniowo dodawałam te, które są bardziej miękkie. 

5. W międzyczasie przygotowałam słodki sos vinegrette (2 łyżeczki cukru + sok z cytryny + szczypta soli + 1/2 łyżeczki musztardy + ząbek czosnku + olej/oliwa), a także porwałam na mniejsze kawałki liście sałaty rzymskiej oraz rukoli. Sparzyłam pomidor, obrałam go i pokroiłam w ósemki. Wszystkie składniki sałaty połączyłam i wymieszałam tuż przed podaniem.

6. Kanaryjskie sosy przygotowałam zgodnie z podaną na opakowaniach instrukcją. 

7. Gotowe warzywa serwowałam z grillowaną na koniec kiełbaską, sałatą i sosami.





RADY:

1. Warzywa najlepiej grillować porcjami, a te które są już gotowe trzymać na talerzu lub w ceramicznej misce pod folią aluminiową.
2. Lepiej nie używać soli do marynowania. Warzywa solimy podczas grillowania lub dopiero na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz