Pisałam już o tym, że z wiosną kojarzy mi się kalafiorówka.
Najwyższa pora, aby do listy wiosennych rarytasów dopisać młodą, zasmażaną kapustę :-)
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 młoda cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- cukier
- ocet
- woda
1. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę.
2. Przygotowane składniki wrzucamy do miski, solimy i odstawiamy na ok. kwadrans.
3. Kapustę z cebulą delikatnie odciskamy i wrzucamy do garnka z niedużą ilością wody (tylko tyle, aby kapusta się nie przypaliła). Do tego samego garnka wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości.
4. Na małej patelni podgrzewamy olej, a następnie wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę, którą zagęszczamy kapustę.
5. Potrawę doprawiamy cukrem i octem spirytusowym oraz - w razie konieczności - solą. Na koniec wsypujemy posiekany koperek.
RADY:
1. Tuż przed podaniem polecam wsypać ok. 2 łyżki prażonej cebulki. Dodaje smaku i przyjemnie chrupie między zębami ;-)
2. Zawsze używam mielonego kminku. Ten w całości po prostu mi nie smakuje. Jednak to, jaki kminek zostanie użyty nie ma większego znaczenia. Doprawiajcie wedle uznania :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz