piątek, 23 maja 2014

Młoda kapusta zasmażana

Pisałam już o tym, że z wiosną kojarzy mi się kalafiorówka.
Najwyższa pora, aby do listy wiosennych rarytasów dopisać młodą, zasmażaną kapustę :-)

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI: 
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 młoda cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • cukier
  • ocet
  • woda

1. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę.

2. Przygotowane składniki wrzucamy do miski, solimy i odstawiamy na ok. kwadrans.

3. Kapustę z cebulą delikatnie odciskamy i wrzucamy do garnka z niedużą ilością wody (tylko tyle, aby kapusta się nie przypaliła). Do tego samego garnka wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości.

4. Na małej patelni podgrzewamy olej, a następnie wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę, którą zagęszczamy kapustę.

5. Potrawę doprawiamy cukrem i octem spirytusowym oraz - w razie konieczności - solą. Na koniec wsypujemy posiekany koperek.




RADY:

1. Tuż przed podaniem polecam wsypać ok. 2 łyżki prażonej cebulki. Dodaje smaku i przyjemnie chrupie między zębami ;-)
2. Zawsze używam mielonego kminku. Ten w całości po prostu mi nie smakuje. Jednak to, jaki kminek zostanie użyty nie ma większego znaczenia. Doprawiajcie wedle uznania :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz