Wciąż towarzyszy mi przekonanie, że zamieszczam za mało przepisów na desery i inne słodkości.
Szczególnie zaniedbani mogą czuć się weganie.
Przejrzałam dziś wpisy w zakładce "sama słodycz" i okazało się, że osoby, które całkowicie zrezygnowały z produktów odzwierzęcych, znajdą tam dla siebie (sic!) jeden przepis.
Postanowiłam czym prędzej to zmienić.
Przepis na mus czekoladowy na bazie awokado mignął mi kilka miesięcy temu w Internecie.
Niestety nie udało mi się go odnaleźć.
Myślę jednak, że metodą prób i błędów udało mi się go odtworzyć.
Smakuje naprawdę wybornie :)
Krem waniliowy i sos malinowy (którego pierwotnie miało w ogóle w tym przepisie nie być) miały złagodzić i jednocześnie podkręcić smak.
Z dumą stwierdzam, że mój cel został osiągnięty :-)
CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 250 ml waniliowego mleka/napoju sojowego (krem waniliowy)
- 150 ml naturalnego mleka/napoju sojowego (krem waniliowy)
- 50 g płatków ryżowych (krem waniliowy)
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (krem waniliowy)
- 3 łyżki syropu z agawy (krem waniliowy)
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej (krem waniliowy)
- 1 płaska łyżeczka naturalnej pasty waniliowej (krem waniliowy)
- 1 czarne awokado (mus czekoladowy)
- 25 g naturalnego kakao (mus czekoladowy)
- 50 g masła orzechowego (mus czekoladowy)
- 50 g syropu z agawy (mus czekoladowy)
- 75 ml naturalnego mleka/napoju sojowego (mus czekoladowy)
- 1 pojemnik świeżych lub 1 op. mrożonych malin (sos malinowy)
- cukier/cukier puder (sos malinowy)
- woda (sos malinowy)
- garść pistacji (dekoracja)
1. Oczyszczone, posypane cukrem (ilość i rodzaj cukru wedle uznania) maliny gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody. Ugotowane owoce przecieramy przez sito. Powstały sos odstawiamy do wystygnięcia.
2. Naturalne i waniliowe mleko sojowe zagotowujemy w rondelku i wsypujemy do środka płatki ryżowe. Dodajemy syrop z agawy i olej kokosowy, a następnie co jakiś czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstej "brei".
3. Przed końcem gotowania do rondla wsypujemy skrobię kukurydzianą i dodajemy wanilię. Bardzo dokładnie mieszamy i po 2-3 min. ściągamy z palnika.
4. W międzyczasie umyte i obrane awokado wrzucamy do blendera, dodajemy kakao, masło orzechowe, syrop z agawy i mleko sojowe. Miksujemy wszystko na jednolitą, lekką masę.
5. Bazę pod krem waniliowy studzimy i dokładnie blendujemy.
6. Do niedużych naczynek wlewamy po łyżce soku malinowego, następnie ostrożnie dodajemy i równamy przy pomocy mokrej łyżeczki krem waniliowy. Jako kolejną warstwę nakładamy mus czekoladowy. Równamy go i całość dekorujemy posiekanymi pistacjami.
RADY:
1. Proponuję nie trzymać się ścisło przepisu i dodawać syrop z agawy lub jego zamienniki zgodnie z własnymi upodobaniami.
2. Przed podaniem deser należy schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz