środa, 28 maja 2014

Waniliowy krem ryżowy z sosem malinowym i musem czekoladowym

Wciąż towarzyszy mi przekonanie, że zamieszczam za mało przepisów na desery i inne słodkości.
Szczególnie zaniedbani mogą czuć się weganie.
Przejrzałam dziś wpisy w zakładce "sama słodycz" i okazało się, że osoby, które całkowicie zrezygnowały z produktów odzwierzęcych, znajdą tam dla siebie (sic!) jeden przepis.
Postanowiłam czym prędzej to zmienić. 
Przepis na mus czekoladowy na bazie awokado mignął mi kilka miesięcy temu w Internecie.
Niestety nie udało mi się go odnaleźć.
Myślę jednak, że metodą prób i błędów udało mi się go odtworzyć.
Smakuje naprawdę wybornie :) 
Krem waniliowy i sos malinowy (którego pierwotnie miało w ogóle w tym przepisie nie być) miały złagodzić i jednocześnie podkręcić smak.
Z dumą stwierdzam, że mój cel został osiągnięty :-)

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 250 ml waniliowego mleka/napoju sojowego (krem waniliowy)
  • 150 ml naturalnego mleka/napoju sojowego (krem waniliowy)
  • 50 g płatków ryżowych (krem waniliowy)
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (krem waniliowy)
  • 3 łyżki syropu z agawy (krem waniliowy)
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej (krem waniliowy)
  • 1 płaska łyżeczka naturalnej pasty waniliowej (krem waniliowy)
  • 1 czarne awokado (mus czekoladowy)
  • 25 g naturalnego kakao (mus czekoladowy)
  • 50 g masła orzechowego (mus czekoladowy)
  • 50 g syropu z agawy (mus czekoladowy)
  • 75 ml naturalnego mleka/napoju sojowego (mus czekoladowy)
  • 1 pojemnik świeżych lub 1 op. mrożonych malin (sos malinowy)
  • cukier/cukier puder (sos malinowy)
  • woda (sos malinowy)
  • garść pistacji (dekoracja)

1. Oczyszczone, posypane cukrem (ilość i rodzaj cukru wedle uznania) maliny gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody. Ugotowane owoce przecieramy przez sito. Powstały sos odstawiamy do wystygnięcia.  

2. Naturalne i waniliowe mleko sojowe zagotowujemy w rondelku i wsypujemy do środka płatki ryżowe. Dodajemy syrop z agawy i olej kokosowy, a następnie co jakiś czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstej "brei". 

3. Przed końcem gotowania do rondla wsypujemy skrobię kukurydzianą i dodajemy wanilię. Bardzo dokładnie mieszamy i po 2-3 min. ściągamy z palnika.

4. W międzyczasie umyte i obrane awokado wrzucamy do blendera, dodajemy kakao, masło orzechowe, syrop z agawy i mleko sojowe. Miksujemy wszystko na jednolitą, lekką masę. 

5. Bazę pod krem waniliowy studzimy i dokładnie blendujemy.

6. Do niedużych naczynek wlewamy po łyżce soku malinowego, następnie ostrożnie dodajemy i równamy przy pomocy mokrej łyżeczki krem waniliowy. Jako kolejną warstwę nakładamy mus czekoladowy. Równamy go i całość dekorujemy posiekanymi pistacjami.





RADY:

1. Proponuję nie trzymać się ścisło przepisu i dodawać syrop z agawy lub jego zamienniki zgodnie z własnymi upodobaniami.
2. Przed podaniem deser należy schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz