środa, 19 listopada 2014

Zupa krem z pieczonych kasztanów z grzankami

Nigdy dotąd nie jadłam kasztanów.
I choć pokaleczyłam i pokłułam sobie ręce przy ich obieraniu, to zapewniam, że było warto :-)
Doskonale smakują zarówno same, jako przekąska, jak i w formie zupy.
Nieważne czy mamy je z placu Pigalle, czy z pobliskiego marketu.

CZAS: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI:

  • 500-600 g kasztanów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 białej części pora
  • cebula cukrowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 op. śmietanki sojowej
  • 2 kromki białej bułki
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • lubczyk
  • rozmaryn
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • woda
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek

1. Kasztany przecieramy z kurzu, przecinamy nożem na krzyż, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika (200 st. C).

2. Włoszczyznę obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy lubczykiem, a po kilku minutach zalewamy je litrem gorącej wody. Wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Przez ok. godzinę gotujemy wywar z warzyw.

3. Upieczone kasztany wyciągamy z piekarnika i obieramy.

4. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją do garnka z rozgrzanym olejem. Solimy, dodajemy posiekany czosnek. 

5. Ugotowany bulion wlewamy przez gęste sito do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie wrzucamy kasztany. Całość gotujemy przez 15-20 minut,

6. W międzyczasie kromki białej bułki moczymy z obu stron w oliwie, doprawiamy solą i roztartym w moździerzu rozmarynem. Układamy je na patelni grillowej i opiekamy z obu stron.

7. Do prawie gotowej zupy dodajemy 3/4 opakowania śmietany sojowej. Zawartość garnka blendujemy i doprawiamy solą, białym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

8. Przygotowane grzanki kroimy w kostkę. 

9. Zupę podajemy z grzankami i kleksem śmietany sojowej.




RADA:

1. Kasztany najlepiej obierać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz