piątek, 14 listopada 2014

Makaron ryżowy z warzywami i tofu # 2

Dawno nie sięgałam po tofu, dlatego postawiłam dziś na obiad w orientalnej odsłonie.
Podobny przepis prezentowałam już jakiś czas temu [o tu!].
Wydaje mi się jednak, że dzisiejsza propozycja jest nieco smaczniejsza, a na pewno szybsza w przygotowaniu :-) 
Przekonajcie się sami!

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 2 marchewki
  • 1 biała część sporego pora
  • 1 papryka
  • 1 puszka bambusa
  • 1 op. kiełków fasoli mung 
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 2 ususzone, ostre papryczki
  • natka pietruszki
  • makaron ryżowy (wstążki)
  • sos sojowy 
  • ocet ryżowy
  • olej rzepakowy
  • olej kokosowy
  • przyprawa "5 smaków"
  • orientalna przyprawa z prażonych płatków kokosowych i orzechów ziemnych
  • cukier
  • sól morska

1. Szalotkę siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy wszystko razem, a po chwili dodajemy 50 ml sosu sojowego, 50 ml octu ryżowego oraz ok. 200 ml wody. Sos doprowadzamy do wrzenia, gotujemy chwilę, doprawiamy cukrem i ściągamy z palnika.

2. Z obranej marchwi odkrawamy obieraczką do warzyw tasiemki. Por nacinamy w 4 miejscach i ściągamy liście - tak, aby także otrzymać tasiemki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Otwieramy puszkę z bambusem i odcedzamy go, a kiełki płuczemy pod bieżącą wodą.

3. Tofu rozdrabniamy widelcem, odsączamy papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody i doprawiamy przyprawą "5 smaków". W garnku (najlepiej np. teflonowym, by ser nie przywierał do dna) rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy na głęboki tłuszcz tofu i smażymy je aż zacznie z zewnątrz twardnieć. Następnie ser odcedzamy na gęstym sitku. Przed podaniem delikatnie go solimy.

4. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy rozkruszone papryczki, następnie marchew i pędy bambusa. Wlewamy trochę przygotowanego wcześniej sosu i dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 7 minut. Następnie dodajemy liście pora i ponownie dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec dodajemy paprykę i kiełki. Dusimy przez chwilę bez przykrycia.

5. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania przygotowujemy makaron. Ja trzymałam 50 g makaronu (1 porcja) przez 3 minuty w zagotowanej wodzie.

6. Na głęboki talerz/do miseczki wlewamy małą chochlę lub 1/2 dużej sosu. Następnie nakładamy makaron, na makaron trochę warzyw i garść tofu, ponownie warzywa. Przygotowaną porcję posypujemy przyprawą z orzechów i wiórków kokosowych, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.




RADY

1. Warzywa powinny być lekko twarde.
2. Posypkę z orzechów i wiórków kokosowych możemy zastąpić innymi prażonymi orzechami lub odrobiną prażonej cebulki.

2 komentarze: