niedziela, 30 listopada 2014

Kotlety brokułowe

Naszło mnie dziś na obiad z "modnych" produktów.
Jarmuż, skorzonera i pasternak wystąpiły jednak wyłącznie jako dodatki do bardzo smacznych kotletów brokułowych :-)

CZAS: 45 min.

SKŁADNIKI:
  • 2 nieduże brokuły
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1/2 szkl. startej marchwi
  • 1/2 szkl. startego selera
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • "Podlaska przyprawa dla wegetarian"
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej roślinny 
  • woda

1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy je do miękkości.

2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.

3. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i studzimy, a następnie łączymy ją z marchewką i selerem. 

4. Jeden brokuł rozdrabniamy w blenderze z obraną i pokrojoną cebulą. Drugi delikatnie rozdrabniamy palcami lub widelcem. Masę brokułowo-cebulową oraz kawałki drugiego brokułu dodajemy do soczewicy i pozostałych warzyw. 

5. Następnie dodajemy len mielony i zarodki pszenne. Masę na kotlety doprawiamy solą, pieprzem oraz "Podlaską przyprawą dla wegetarian". Odstawiamy na 10-15 minut.

6. Nieduże kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor.




RADY:

1. Kotlety serwowałam z jarmużem duszonym na oleju z czosnkiem i solą, skorzonerą smażoną z solą, pieprzem i czubrycą oraz z purée z pasternaku z masłem, śmietaną, solą, pieprzem i rozmarynem.
2. Kotlety "piją" dużo tłuszczu. Warto je przed podaniem odsączyć, a podgrzewać najlepiej w piekarniku lub na patelni grillowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz