piątek, 29 maja 2015

Wegański nie-boeuf strogonow

Chciałam upichcić wegańskie jadło, wzorowane na boeuf strogonowie.
Gdy zaczęłam układać sobie w głowie przepis na to danie, dotarło do mnie, że nigdy nie jadłam strogonowa.
Myślę, że równie dobrze powstałe danie możemy określać mianem zarówno wegańskiego strogonowa, jak i gulaszu, czy potrawki seitanowo-warzywnej...
Albo lepiej pysznego strogonowa, wyśmienitego gulaszu lub zjawiskowo smacznej potrawki seitanowo-warzywnej :-)

CZAS: ok. 1,5 godz.  

SKŁADNIKI:
  • 125 g glutenu pszennego (Provita)
  • 1 papryka (u mnie zielona)
  • 5 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bulionu wegetariańskiego w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz kajeński
  • 2-3 grzybki suszone
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cząber
  • pieprz czarny
  • sól
  • cukier
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • mąka pszenna
  • olej roślinny 
  • woda

1. Z glutenu pszennego i wody wyrabiamy elastyczną bryłkę (seitan), którą przez ok. godzinę gotujemy w osolonej wodzie.

2. Cebulę i paprykę kroimy w paski, pieczarki w plasterki. 

3. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Delikatnie ją solimy i oprószamy odrobiną cukru. Szklimy.

4. Gdy cebula zmięknie, dodajemy paprykę i pieczarki. Przykrywamy patelnię/garnek i dusimy.

5. Kiedy warzywa zmiękną, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę.

6. Ugotowany seitan kroimy w cienkie paski, które wrzucamy na inną patelnię z rozgrzanym olejem. Posypujemy niedużą ilością mąki i smażymy.

7. W międzyczasie bulion wegetariański rozpuszczamy w ok. 250 ml gorącej wody. Wrzucamy do niego suszone grzyby.

8. Podsmażony seitan przekładamy do warzyw, wlewamy bulion z grzybami, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie i dusimy przez kilka minut.

9. Prawie gotowe danie doprawiamy słodką papryką w proszku, pieprzem, pieprzem kajeńskim i cząbrem. W razie potrzeby jeszcze trochę solimy. Na koniec wciskamy czosnek. Mieszamy i po 2-3 minutach zdejmujemy z palnika.

10. Przed podaniem możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.




RADY: 

1. Do wody, w której gotujemy seitan warto dodać więcej przypraw. Ja zazwyczaj oprócz soli dodaję suszone ostre papryczki, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
2. Zamiast seitanu można dodać pokrojone w paski kotlety sojowe lub kostkę sojową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz