poniedziałek, 21 października 2013

Grzybowy gulasz z kostką sojową

Dzisiejszą potrawę najprościej będzie uzasadnić grą w krótkie skojarzenia.
Jest jesień, skoro jesień, to i grzyby.
Jak grzyby, to sos grzybowy.
Jak sos grzybowy, to kasza gryczana, a do kompletu zasmażane buraczki.
Kostka sojowa doskonale sprawdza się jako współtworzący gulasz
składnik sosu grzybowego.

CZAS: 1,5 godz.

SKŁADNIKI:

  • 0,25 op. kostki sojowej (Orico)
  • 5 suszonych grzybów (kapelusze)
  • łyżeczka suszonych grzybów (zmielone trzonki)
  • 1 nieduża cebula
  • 2-3 buraki
  • 50 g. kaszy gryczanej
  • sól morska
  • cukier
  • czarny pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • liść laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • tymianek
  • śmietana 12%
  • kostka warzywna (bulion)
  • mąka
  • ocet 
  • olej roślinny
  • woda

1. Kostkę sojową gotujemy do miękkości we wrzątku z rozpuszczoną kostką warzywną. Odcedzamy, studzimy i solimy.

2. Ok. 2 łyżki mąki łączymy z czubatą łyżeczką papryki, szczyptą czosnku granulowanego i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy i panierujemy w tym kostkę, a następnie smażymy ją aż będzie chrupiąca

3. Pokrojoną w grube piórka cebulę podsmażamy na oleju (może się trochę przyrumienić), wlewamy 300 ml. ciepłej wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, kapelusze grzybów i wsypujemy zmielone trzonki. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min.

4. W 200 ml. ciepłej wody rozrabiamy płaską łyżkę mąki i wlewamy to do sosu. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Kilka minut przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany, po czym jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. 

5. Tuż przed podaniem do sosu wrzucamy usmażoną kostkę sojową.

6. Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. 

7. Na patelni/w garnku rozgrzewamy olej roślinny (ok. 2-3 łyżki), wsypujemy mąkę (ok. 1 płaska łyżka), mieszamy, a gdy zasmażka będzie gotowa wrzucamy buraki. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem.

8. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (w proporcji 1:2) przez ok. 20 min. Po nałożeniu na talerz polewamy sosem.



RADA:

1. Wystarczy nie użyć śmietany lub zastąpić ją sojowym zamiennikiem, by potrawa była wegańska.
2. Przygotowanie sosu można rozpocząć także od obgotowania suszonych grzybów. Wówczas w żadnym wypadku nie należy pozbywać się otrzymanego wywaru. To doskonała baza pod sos :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz