czwartek, 26 maja 2016

Kotlety z soczewicy konserwowej i kaszy jaglanej z koperkiem

Ni z tego, ni z owego na straganach pojawiła się młoda kapusta.
- Trzeba ją czym prędzej zasmażyć - postanowiłam, pamiętając, że młodość kapusty szybko przemija.
I tak... tym razem... to nie dodatki dobierałam do dania obiadowego, a danie do dodatków. 
Młoda kapusta z koperkiem, młode ziemniaki z koperkiem, a do nich... koperkowe kotlety. 
Wiosna!

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka soczewicy
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 średnia cebula
  • biała część niedużego pora
  • koperek
  • sól ziołowa
  • czarny pieprz
  • czosnek granulowany
  • cebula granulowana
  • bułka tarta 
  • olej roślinny
  • woda

1. Kaszę gotujemy do miękkości (proporcje wody do kaszy 2:1 lub ew. 2,5:1) w lekko osolonej wodzie.

2. W międzyczasie cebulę kroimi w drobną kostkę, a przepołowionego pora w cienkie półtalarki. 

3. Cebulę z porem szklimy na patelni, a następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu.

4. Soczewicę blendujemy na gładką masę i łączymy z cebulą i porem.

5. Ugotowaną kaszę studzimy i dodajemy do pozostałych składników. 

6. Całość doprawiamy solą ziołową, czarnym pieprzem, cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym i posiekanym koperkiem.

5. Formujemy nieduże kotlety, które z obu stron smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.



RADY:

1. Kaszę, gdy tylko wchłonie wodę, warto odstawić w ciepłe miejsce, by doszła do miękkości bez ryzyka przypalenia.
2. Jeśli masa na kotlety będzie Wam się rozpadać, dodajcie do niej trochę tartej bułki lub mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz