niedziela, 18 sierpnia 2013

Roladki z grillowanego bakłażana

Bakłażan z pewnością zalicza się do listy top 5 moich ulubionych warzyw.
Przyrządzam go na różne sposoby. Roladki zagościły w moim menu po wizycie u KaBe (to koleżanka, która poleciła mi też boczniakowe "flaczki"). 
Około dwa lata temu ugościła mnie roladkami ze smażonego bakłażana z serem kozim, pomidorem suszonym i rukolą. Jak już wspominałam ser kozi to zdecydowanie nie jest mój smak. Zastępuję go więc serem typu feta lub bryndzą. A ponieważ bakłażan jak gąbka chłonie tłuszcz, grilluję go na patelni.

CZAS: ok. 30 min.


SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan
  • pasta z pomidorów suszonych/pomidory suszone
  • ser typu feta/bryndza
  • rukola
  • balsamico

1. Oberżynę myję i kroję wzdłuż na niezbyt grube plastry. Następnie grilluję je na patelni.

2. Każdy plaster smaruję pastą z suszonych pomidorów lub nakładam jeden suszony pomidorek. 

3. Nakładam po kawałku sera i garstce rukoli. 

4. Roluję roladki i podaję je na talerzu polanym balsamico.




RADA:

1. Moim zdaniem roladki są najsmaczniejsze, gdy bakłażan jest jeszcze ciepły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz