Postanowiłam przygotować na dzisiejszy obiad jakiś misz-masz warzywny.
Rozważałam leczo, gulasz warzywny albo ratatouille.
Im dłużej się wahałam, tym bardziej zmieniała się moja koncepcja.
Zapraszam do zapoznania się z owocem moich wahań ;-)
CZAS: 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 nieduża cukinia
- 1 nieduży bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 4-5 pieczarek
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka (u mnie łyżeczka pasty z ostrych papryczek)
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki garam masali
- szczypta pikantnej papryki w proszku
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta rozmarynu
- sól morska
- cukier
- olej roślinny/oliwa z oliwek
1. Wszystkie warzywa umyłam lub oczyściłam, a następnie pokroiłam - cukinię w plastry (wzdłuż), paprykę w paski, pieczarki w plastry, ziemniaki w cienkie plastry, bakłażan (obrany) w grubą kostkę. Czosnek posiekałam, a cebulę pokroiłam w niezbyt drobną kostkę.
2. Tofu odsączyłam i rozdrobniłam widelcem.
3. Na oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, do których dodałam bakłażanową kostkę. Dusiłam aż bakłażan zrobił się miękki. Wsypałam garam masalę, a następnie dodałam rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość doprawiłam solą, odrobiną cukru i pastą z ostrych papryczek. Zdjęłam z gazu, gdy bakłażan był niemal rozsmażony.
4. Naczynie żaroodporne polałam odrobiną oliwy. Ułożyłam kolejno: cukinię, paprykę, tofu, pieczarki, bakłażan w pomidorach, ziemniaki. Co drugą warstwę soliłam.
5. Wierzch zapiekanki przy pomocy pędzelka wysmarowałam oliwą. Oprószyłam pikantną papryką, granulowanym czosnkiem i rozmarynem.
6. Zapiekankę piekłam przez ok. 45 minut w 190 st. C.
RADA:
1. Na jakiś czas polecam w trakcie pieczenia ustawić piekarnik na zapiekanie od góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz