poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Zapiekanka warzywna z tofu i garam masalą

Postanowiłam przygotować na dzisiejszy obiad jakiś misz-masz warzywny.
Rozważałam leczo, gulasz warzywny albo ratatouille.
Im dłużej się wahałam, tym bardziej zmieniała się moja koncepcja.
Zapraszam do zapoznania się z owocem moich wahań ;-)

CZAS: 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka (u mnie łyżeczka pasty z ostrych papryczek)
  • 1 kostka naturalnego tofu 
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki garam masali
  • szczypta pikantnej papryki w proszku 
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta rozmarynu
  • sól morska
  • cukier
  • olej roślinny/oliwa z oliwek

1. Wszystkie warzywa umyłam lub oczyściłam, a następnie pokroiłam - cukinię w plastry (wzdłuż), paprykę w paski, pieczarki w plastry, ziemniaki w cienkie plastry, bakłażan (obrany) w grubą kostkę. Czosnek posiekałam, a cebulę pokroiłam w niezbyt drobną kostkę. 

2. Tofu odsączyłam i rozdrobniłam widelcem.

3. Na oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, do których dodałam bakłażanową kostkę. Dusiłam aż bakłażan zrobił się miękki. Wsypałam garam masalę, a następnie dodałam rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość doprawiłam solą, odrobiną cukru i pastą z ostrych papryczek. Zdjęłam z gazu, gdy bakłażan był niemal rozsmażony.

4. Naczynie żaroodporne polałam odrobiną oliwy. Ułożyłam kolejno: cukinię, paprykę, tofu, pieczarki, bakłażan w pomidorach, ziemniaki. Co drugą warstwę soliłam.

5. Wierzch zapiekanki przy pomocy pędzelka wysmarowałam oliwą. Oprószyłam pikantną papryką, granulowanym czosnkiem i rozmarynem.

6. Zapiekankę piekłam przez ok. 45 minut w 190 st. C.




RADA:

1. Na jakiś czas polecam w trakcie pieczenia ustawić piekarnik na zapiekanie od góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz