piątek, 8 sierpnia 2014

Indyjska potrawka z cieciorką i szpinakiem

Kuchnia indyjska jest kolorowa, aromatyczna, nierzadko pikantna, a przede wszystkim łaskawa dla wegetarian. Niedziwne - prawie połowa Hindusów nie je mięsa. 
Uwielbiam ichniejsze przyprawy, które niepozorną potrawę potrafią przemienić w nietuzinkowe, przepełnione bogactwem smaków danie.
Chyba nic nie pobudza u mnie apetytu, jak aromat indyjskich przysmaków.
Dziś propozycja łatwej i szybkiej (szczególnie, gdy użyjecie cieciorki z puszki) strawy.
Smacznego! :-)

CZAS: (nie licząc moczenia i gotowania cieciorki) 1 godz.

SKŁADNIKI:
  • 125 g cieciorki/ 1 puszka cieciorki
  • 5 garści liści świeżego szpinaku/ 1/2 op. mrożonego
  • 1 mała puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • sambal oelek
  • garam masala
  • olej kokosowy

1. Jeśli mamy suchą cieciorkę, to moczymy ją przez noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.

2. Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy ją na oleju kokosowym. Po chwili dodajemy rozdrobniony czosnek.

3. Dodajemy 2-3 łyżeczki garam masali oraz 2 łyżeczki pasty sambal oelek. Mieszamy.

4. W następnej kolejności dodajemy umyte liście szpinaku. Jeżeli szpinak jest mrożony, rozmrażamy go i odsączamy z wody.

5. Obrano pomidor kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych składników.

6. Wlewamy mleczko kokosowe.

7. Wsypujemy cieciorkę.

8. Potrawę dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą i podajemy :-)




RADY:

1. Sambal oelek można zastąpić inną pastą z ostrych papryczek, świeżymi papryczkami lub pieprzem kajeńskim.
2. Potrawę można serwować z chlebkami naan, pitą lub ryżem. Ja podałam z ryżem podsmażonym na oleju kokosowym z czosnkiem, kurkumą i pieprzem kajeńskim. Po usmażeniu do ryżu dodałam posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz