niedziela, 29 maja 2016

Szybka sałatka z awokado

Wiosna buchnęła majem i za nami pierwsze upały... 
Zdążyłam już prawie zapomnieć jak szybko latem dojrzewa awokado.
Twarde jak kamień, kupione 2 dni temu, owoce dziś idealnie nadawały się już do jedzenia. 
I chociaż nie planowałam ich w dzisiejszym jadłospisie, postanowiłam czym prędzej przyrządzić coś smakowitego.
Zanim będzie za późno ;-)


CZAS: 15 min.

SKŁADNIKI:
  • 2 sztuki awokado
  • 1 świeży pomidor
  • 1/4 młodej cebuli
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka listków rukoli
  • świeża bazylia (u mnie drobnolistna)
  • ocet balsamiczny


1. Awokado myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Wyciągamy pestki a następnie nacinamy w miąższ w kratkę. Łyżką wyciągamy kosteczki awokado i przekładamy je do miski. Skórek nie wyrzucamy!

2. Cebulę kroimy w cienkie piórka, świeży pomidor i suszone pomidory w kostkę, oliwki w plasterki. Wszystkie składniki solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy.

3. Do skórek wkładamy rukolę oraz wymieszane w misce składniki sałatki. 

4. Całość skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy bazylią.




RADA:

1. Miąższ lepiej nacinać nożem o zaokrąglonym czubku. Dzięki temu nie przetniecie skórek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz