poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Latem bardzo często na moim stole gości cukinia.
Zielona, żółta... 
Mała, duża... 
Duszona, smażona... 
Tym razem upiekłam okrągłą cukinię (tondo) z farszem na bazie kaszy jaglanej.
Gorąco (bo jakże by dziś mogło być inaczej?) polecam!

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:

  • 3 okrągłe cukinie
  • kasza jaglana (ok. 100g.)
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 op. bryndzy
  • świeże zioła (ja dałam bazylię, cząber i oregano)
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • masło
  • olej
  • cukier

1. Cukinie umyłam, odkroiłam "czapeczki" i wydrążyłam środki.

2. Kaszę jaglaną ugotowałam zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

3. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, posiekałam 3 ząbki czosnku. Posoliłam. Cebulę z czosnkiem zeszkliłam na oleju.

4. Do cebuli i czosnku dorzuciłam pokrojony miąższ cukinii.

5. Następnie dodałam pokrojone w kostkę pomidory i całość delikatnie posłodziłam. Później posiekałam i wsypałam zioła.

6. Połączyłam uduszone warzywa z kaszą, dodałam rozdrobnioną bryndzę i wszystko dokładnie wymieszałam. Dodałam jeszcze sól, czarny pieprz, słodką paprykę i pieprz cayenne.

7. Do naczynia żaroodpornego nałożyłam trochę masła, ułożyłam nadziane cukinie, położyłam dwie gałązki cząbru oraz pozostałe ząbki czosnku (wcześniej przekrojone na połówki).

8. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piekłam ok. 30 min.



RADY:

1. Z powodzeniem można tak piec również inne odmiany cukinii.
2. Moim zdaniem cukinia jest najsmaczniejsza, kiedy zachowa swoją twardość i jędrność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz