CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 nieduża dynia piżmowa (early butternut)
- 1 op. jarmużu
- 3 pomidory
- 1,5 cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- 0,25 op. makaronu (akurat miałam fusilli tricolore)
- kawałek sera żółtego
- ser parmezanopodobny
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- świeży tymianek
- mieszanka przypraw arabskich
1. Dynię umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
2. Obrałam cebulę i czosnek. Cebulę pokroiłam w dość grubą kostkę, czosnek posiekałam.
3. Pomidory sparzyłam i pokroiłam w kostkę.
4. Na odrobinie oliwy zeszkliłam cebulę z czosnkiem. Lekko je posoliłam i dodałam ok. 2 łyżeczki przypraw arabskich. Dorzuciłam ok. 1/2 pokrojonych pomidorów.
5. Gdy pomidory się rozsmażyły, dodałam opłukane i podrobione liście jarmużu.
6. W międzyczasie ugotowałam makaron i starłam ser.
7. Spód naczynia żaroodpornego posmarowałam masłem. Równomiernie ułożyłam dynię, na nią warzywa (cebula, czosnek, pomidor, jarmuż), delikatnie posoliłam. Następnie wysypałam równą warstwę makaronu, na makaron pozostałe pomidory i wodę, którą puściły po pokrojeniu. Posypałam startym serem, na wierzch odrobiną sera a'la parmezan oraz listki świeżego tymianku.
8. Piekłam ok. 50 min. w 180 st. C.
RADA:
1. Aby zapiekanka była bardziej wyrazista wystarczy dodać trochę więcej aromatycznych przypraw. Następnym razem spróbuję z ostrą papryką i curry lub garam masalą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz