niedziela, 4 sierpnia 2013

Zapiekanka z dynią piżmową

Zaszalałam wczoraj i pomimo skwaru za oknem, podkręciłam także temperaturę w kuchni. W wyniku spontanicznego połączenia smaków powstała zacna zapiekanka z dynią piżmową w roli głównej. Mix składników poskutkował delikatnym, ale też smacznym i pożywnym posiłkiem. 

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:


  • 1 nieduża dynia piżmowa (early butternut)
  • 1 op. jarmużu
  • 3 pomidory
  • 1,5 cebuli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 0,25 op. makaronu (akurat miałam fusilli tricolore)
  • kawałek sera żółtego
  • ser parmezanopodobny 
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeży tymianek
  • mieszanka przypraw arabskich

1. Dynię umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.

2. Obrałam cebulę i czosnek. Cebulę pokroiłam w dość grubą kostkę, czosnek posiekałam.

3. Pomidory sparzyłam i pokroiłam w kostkę.

4. Na odrobinie oliwy zeszkliłam cebulę z czosnkiem. Lekko je posoliłam i dodałam ok. 2 łyżeczki przypraw arabskich. Dorzuciłam ok. 1/2 pokrojonych pomidorów.

5. Gdy pomidory się rozsmażyły, dodałam opłukane i podrobione liście jarmużu.

6. W międzyczasie ugotowałam makaron i starłam ser.

7. Spód naczynia żaroodpornego posmarowałam masłem. Równomiernie ułożyłam dynię, na nią warzywa (cebula, czosnek, pomidor, jarmuż), delikatnie posoliłam. Następnie wysypałam równą warstwę makaronu, na makaron pozostałe pomidory i wodę, którą puściły po pokrojeniu. Posypałam startym serem, na wierzch odrobiną sera a'la parmezan oraz listki świeżego tymianku.

8. Piekłam ok. 50 min. w 180 st. C.



RADA:

1. Aby zapiekanka była bardziej wyrazista wystarczy dodać trochę więcej aromatycznych przypraw. Następnym razem spróbuję z ostrą papryką i curry lub garam masalą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz