sobota, 7 września 2013

Zupa krem z pomidorów

Kolejna zupa krem.
Tym razem padło na pomidory. Dopóki sezon trwa, a bazary pękają od skrzyń wypełnionych różnorodnymi pomidorami - trzeba korzystać :)
Aby krem odróżniał się jeszcze bardziej od typowej, rodzimej pomidorówki traktuję go ziołami.

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:

  • świeże pomidory (miałam 1,2 kg.)
  • 2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • liście selera
  • szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • cukier
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • świeża i suszona bazylia
  • świeże i suszone oregano
  • 1 op. mozzarelli (małe kulki) - opcjonalnie dla wegetarian
  • oliwa

1. Szalotki i czosnek kroję drobno i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Solę.

2. Obrane pomidory kroję w kostkę i dorzucam do zeszklonych szalotek i czosnku. Wsypuję 2 płaskie łyżeczki cukru (ilość cukru zależy od tego jak bardzo słodkie są pomidory).

3. Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach dorzucam do pomidorów. Wrzucam liście selera i duszę, dopóki pomidory nie zaczną się rozsmażać.

4. Gdy pomidory są rozsmażone, a marchewka miękka wyłączam palnik i miksuje wszystko blenderem. Następnie dolewam bulion, doprawiam suszonymi ziołami, pieprzem i ew. solą.

5. Na talerz/do miseczki wkładam po 2-3 kuleczki mozzarelli, wlewam zupę i posypuję posiekanymi, świeżymi ziołami.




RADA:

1. Do kremu znakomicie pasują grzanki czosnkowe z ciabatty. Mogą być z serem, mogą bez, a można też zaserwować bruschettę :) Wówczas z dania-przystawki zrobi nam się konkretny posiłek!
2. Jeśli ktoś woli intensywniejsze smaki, może przed blendowaniem wrzucić kilka suszonych pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz