sobota, 19 października 2013

Sałatka z serem blue i sosem vinegrette

Sałatkę z serem blue robię naprzemiennie z sałatką, której czołowym składnikiem jest bryndza (wpis z 12 sierpnia br.).
Ciężko stwierdzić, która smakuje mi bardziej.
Porównajcie obie i oceńcie je sami! 

CZAS: ok. 30 min.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 główki sałaty dębolistnej 
  • ok. 150 g. sera blue
  • 2 średnie/kilka koktajlowych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • drobne kiełki (lucerna/brokuł/rzodkiewka)
  • 1 szalotka
  • musztarda dijon
  • ziołowy ocet jabłkowy
  • oliwa
  • szczypta soli morskiej
  • woda

1. Szalotkę drobno siekam, solę i zalewam ok. 2 łyżkami octu. Odstawiam.

2. Pomidorki myję i kroję na połówki (jeśli większe pomidory- po sparzeniu obieram je ze skórki i kroję w "szesnastki"). Cebulę obieram i kroję w piórka, a paprykę w wąskie paseczki. Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję na nieduże kawałki.

3. Umyte liście sałaty rwę na mniejsze kawałki.

4. Pestki dyni i słonecznika prażę na suchej patelni.

5. Wszystkie składniki (poza pestkami i serem) delikatnie mieszam w dużej misce. 

6. Do szalotki z octem i solą dodaję łyżeczkę musztardy dijon i wlewam 2-3 łyżki oliwy. Mieszam i dodaję odrobinę wody. Sos wlewam do miski i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam.

7. Sałatkę nakładam na talerz. Posypuję ją drobno posiekanym serem i uprażonymi pestkami.



RADY:

1. Wymiennie z sałatą dębolistną stosuję mix sałat lub sałatę masłową. 
2. Polecam dodać do sosu szczyptę ulubionych ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz