Sałatkę z serem blue robię naprzemiennie z sałatką, której czołowym składnikiem jest bryndza (wpis z 12 sierpnia br.).
Ciężko stwierdzić, która smakuje mi bardziej.
Porównajcie obie i oceńcie je sami! 
CZAS: ok. 30 min.
SKŁADNIKI:
- 0,5 główki sałaty dębolistnej
 - ok. 150 g. sera blue
 - 2 średnie/kilka koktajlowych pomidorów
 - 1 czerwona papryka
 - 1 czerwona cebula
 - 0,5 słoika suszonych pomidorów
 - garść pestek dyni
 - garść pestek słonecznika
 - drobne kiełki (lucerna/brokuł/rzodkiewka)
 - 1 szalotka
 - musztarda dijon
 - ziołowy ocet jabłkowy
 - oliwa
 - szczypta soli morskiej
 - woda
 
1. Szalotkę drobno siekam, solę i zalewam ok. 2 łyżkami octu. Odstawiam.
2. Pomidorki myję i kroję na połówki (jeśli większe pomidory- po sparzeniu obieram je ze skórki i kroję w "szesnastki"). Cebulę obieram i kroję w piórka, a paprykę w wąskie paseczki. Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję na nieduże kawałki.
3. Umyte liście sałaty rwę na mniejsze kawałki.
4. Pestki dyni i słonecznika prażę na suchej patelni.
5. Wszystkie składniki (poza pestkami i serem) delikatnie mieszam w dużej misce. 
6. Do szalotki z octem i solą dodaję łyżeczkę musztardy dijon i wlewam 2-3 łyżki oliwy. Mieszam i dodaję odrobinę wody. Sos wlewam do miski i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam.
7. Sałatkę nakładam na talerz. Posypuję ją drobno posiekanym serem i uprażonymi pestkami.
RADY:
1. Wymiennie z sałatą dębolistną stosuję mix sałat lub sałatę masłową. 
2. Polecam dodać do sosu szczyptę ulubionych ziół.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz