czwartek, 21 listopada 2013

Zupa ogórkowa

Po małej przerwie przedstawiam na wskroś polski klasyk.
O zupie ogórkowej nie muszę się rozpisywać.
Wspomnę jedynie, że jest to pierwszą zupą, jaką ugotowałam :)
Zachęcam do wypróbowania sprawdzonej receptury.

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:

  • ok. 300 g. ogórków kwaszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 1/2 niedużego pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1,5-2 l. wody
  • 2/3 op. śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 kostka warzywna
  • garść posiekanego koperku
  • sól morska
  • czarny pieprz

1. Zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, obrany seler, pietruszkę i umyty kawałek pora. Wywar gotuję na małym ogniu przez ok. godzinę.

2. W międzyczasie obieram ogóki i ścieram je na tarce o dużych oczkach.

3. Obieram i kroję w talarki marchewkę, a ziemniaki w kostkę.

4. Po ok. 30 min do wywaru wrzucam marchewkę, a po kolejnych dwóch kwadransach ziemniaki.

5. Kiedy ziemniaki są miękkie dodaję ogórki i zagotowuję prawie gotową zupę.

6. W misce rozrabiam śmietanę z mąką, dodaję trochę zupy i dokładnie mieszam, a następnie zawartość miski przelewam do garnka.

7. Kolejny raz doprowadzam zupę do wrzenia. Gotuję kilka minut. 

8. Doprawiam solą, pieprzem i wsypuję koperek.



RADY:

1. Należy przestrzegać kolejności dodawania ziemniaków i ogórków (wyjaśnienie w przepisie na żurek).
2. Często (zwłaszcza, gdy używamy zimowych, "sklepowych" ogórków) nie trzeba dodawać soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz