wtorek, 29 kwietnia 2014

Sałatka makaronowa z pesto

Rzadko stosuję makaron jako składnik sałatek.
Z reguły bazuję na zieleninie, rozmaitych warzywach i serach.
Niniejszy przysmak zawiera wszystkie te rzeczy, a makaron pomaga połączyć doskonałe, zawarte w poszczególnych składnikach smaki. 
Przepis otrzymałam kilka lat temu od koleżanki (pozdrowienia dla Pauliny!) i bardzo lubię do niego wracać... choć nie wiem, czy z biegiem czasu nie odbiegłam trochę od pierwowzoru. 
Co by nie było, jest pysznie! 

CZAS: ok. 30-40 min.

SKŁADNIKI:
  • makaron (efektownie prezentuje się fusilli tricolore)
  • zielone oliwki
  • suszone pomidory 
  • awokado (najlepiej czarne)
  • rukola
  • kilka pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w kostkę
  • ser feta
  • pesto z bazylii

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przekładamy do miski.

2. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Oliwki odcedzamy, suszone pomidory kroimy na połówki, awokado obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół/duży pomidor w kostkę, rukolę myjemy i suszymy, fetę kruszymy w dłoniach lub kroimy w kostkę.

3. Przygotowane półprodukty wrzucamy do miski z makaronem. Dodajemy pesto, mieszamy i gotowe! :-)




RADY:

1. Pesto może być gotowe ze sklepu lub możemy przyrządzić je sami ze świeżej bazylii, oliwy, czosnku, soli morskiej, świeżo mielonego pieprzu, parmezanu i orzeszków pini. Ja w ramach oszczędności orzeszki zastępuję pestkami słonecznika, a parmezan tańszym, niezawierającym zwierzęcej podpuszczki serem.
2. Naumyślnie nie podałam proporcji. Spróbujcie skomponować swój ulubiony smak dawkując poszczególne składniki wedle własnego uznania :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz