Kasza manna ma moim zdaniem w naszej kulturze wspólny mianownik ze szpinakiem.
Większości z nas wspomniane produkty kojarzą się bowiem z nieumiejętnym przyrządzaniem przez przedszkolne kucharki.
Zarówno zielona, jak i biała breja to zmora naszego dzieciństwa!
Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, aby takie produkty kojarzyły się z miłymi doznaniami.
Kasza manna jako podstawowy składnik deserów lub kremów została odkryta już dawno.
Ja postanowiłam przyrządzić z niej całkowicie wegański przysmak...
A że akurat mamy sezon truskawkowy, to sosu nie będę tłumaczyć ;-)
CZAS: ok. 2 godz.
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- 1,5 łyżeczki cukru kryształu
- szczypta soli
- 30 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- ok. 300 g truskawek
- ok. 75 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka gałązek świeżej mięty
- świeży sok z połowy limonki
1. Mleko podgrzewamy i zanim zacznie wrzeć wsypujemy kaszę, cukier i sól. Mieszając gotujemy ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dosypujemy wiórki kokosowe.
2. Przygotowaną kaszę przekładamy do naczynka/naczynek w wysmarowanych olejem kokosowym. Naczynia z kaszą odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki.
3. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Następnie wrzucamy je do niedużego garnka, wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder.
4. Gdy truskawki zaczynają się gotować, dodajemy opłukane gałązki mięty (jedną lub dwie gałązki zostawiamy na później). Miętę trzymamy w garnku dopóki listki całkiem nie zwiędną.
5. Po wyjęciu mięty dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki.
6. Sos gotujemy przez kilkanaście minut na średniej mocy palnika. Kiedy się zredukuje studzimy go.
7. Do zimnego sosu wrzucamy kilka listków mięty i blendujemy.
7. Do zimnego sosu wrzucamy kilka listków mięty i blendujemy.
8. Schłodzoną w lodówce, stężałą kaszkę stawiamy na talerzyku jak babkę z piasku. Polewamy ją sosem truskawkowym, dekorujemy truskawkami oraz miętą.
RADY:
1. Miłośników ostrzejszej kuchni zachęcam do doprawienia sosu odrobiną pieprzu.
2. Ilość cukru lub jego zamienników proponuję dopasować do własnego zapotrzebowania :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz