Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i mozzarelli, która przebojem podbiła świat i moje serce.
Niestety - kto kiedykolwiek smażył oberżynę, ten wie jak bardzo chłonie ona olej.
Właśnie dlatego postanowiłam znaleźć alternatywę dla smażenia w głębokim tłuszczu.
Wystarczająco kaloryczne są przecież sery, niech chociaż bakłażan będzie w wersji fit ;-)
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan
- 1 duży pomidor malinowy
- 3 zwykłe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia (ew. suszona)
- świeże oregano (ew. suszone)
- 1 kulka mozzarelli
- ser parmezanopodobny (na podpuszczce mikrobiologicznej)
- olej roślinny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- mieszanka pomidorów i ziół włoskich (Kotanyi)
- sól
- cukier
- pieprz
1. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Następnie wrzucam ją na rozgrzany olej, solę, a kiedy zaczyna się szklić dorzucam sparzone, obrane i pokrojone pomidory (bez pestek). Wsypuję pół łyżeczki cukru, dodaję masło. Gotuję dopóki pomidory się nie rozsmażą. Na koniec doprawiam rozdrobnionym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Zestawiam z palnika.
2. Patelnię grillową smaruję cienką warstwą masła klarowanego, rozgrzewam i grilluję (z obu stron) na niej grube plastry umytego bakłażana.
3. Pomidor malinowy polewam wrzątkiem, obieram i kroję w plastry.
4. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C.
5. Blachę do pieczenia wykładam papierem i układam na niej przygotowane porcje zapiekanki. Porcje robię następująco: 1 plater bakłażana, odrobina soli, łyżeczka sosu pomidorowo-ziołowego, plaster mozzarelli, plaster pomidora, plaster bakłażana, sos pomidorowo-ziołowy, ser parmezanopodobny.
6. Blachę z przygotowanymi porcjami wkładam do piekarnika i zapiekam przez ok. 15 min.
7. Przed podaniem posypuję mieszanką pomidorów i ziół włoskich oraz dekoruję listkami świeżej bazylii.
RADA:
1. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia dobrze jest przestawić piekarnik na zapiekanie od góry w maksymalnej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz