wtorek, 22 lipca 2014

Sojowy koktajl bananowo-kawowy

Dotychczas prezentowałam tofu jako produkt obiadowy lub podstawę wytrawnych przekąsek.
Ten uniwersalny serek może z powodzeniem stanowić doskonałą bazę dla kremowych deserów, ciast i innych łakoci.
Dziś przetestowałam go w roli bazy do koktajlu. Sprawdził się rewelacyjnie, a sam koktajl to doskonały pomysł na orzeźwiający, chłodzący i - co więcej - pobudzający akcent w środku upalnego dnia :-)

CZAS: 10 min.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kostki miękkiego tofu 
  • 200 ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • syrop z agawy (do smaku)
  • szczypta cynamonu
  • kilka kostek lodu
  • odrobina gorącej wody

1. Kawę rozpuszczamy w niedużej ilości (≈ 50 ml) gorącej wody.

2. Do blendera wrzucamy tofu, kawałki obranego banana, wlewamy mleko sojowe. Słodzimy i miksujemy na jednolitą, puszystą masę.

3. Koktajl wlewamy do wysokiej szklanki, wrzucamy kostki lodu i celując w jedną z nich dolewamy kawę. Na wierzch dokładamy końcówkę mikstury sojowo-bananowej, posypujemy cynamonem i gotowe! :-)



RADA:

1. W podobny sposób - a nawet szybciej! - możemy przygotować koktajle owocowe. Wystarczy zmiksować np. maliny z tofu i mlekiem sojowym, w razie potrzeby dosłodzić i pić ze smakiem :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz