Dotychczas prezentowałam tofu jako produkt obiadowy lub podstawę wytrawnych przekąsek.
Ten uniwersalny serek może z powodzeniem stanowić doskonałą bazę dla kremowych deserów, ciast i innych łakoci.
Dziś przetestowałam go w roli bazy do koktajlu. Sprawdził się rewelacyjnie, a sam koktajl to doskonały pomysł na orzeźwiający, chłodzący i - co więcej - pobudzający akcent w środku upalnego dnia :-)
CZAS: 10 min.
- 1/2 kostki miękkiego tofu
- 200 ml niesłodzonego mleka sojowego
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- syrop z agawy (do smaku)
- szczypta cynamonu
- kilka kostek lodu
- odrobina gorącej wody
1. Kawę rozpuszczamy w niedużej ilości (≈ 50 ml) gorącej wody.
2. Do blendera wrzucamy tofu, kawałki obranego banana, wlewamy mleko sojowe. Słodzimy i miksujemy na jednolitą, puszystą masę.
3. Koktajl wlewamy do wysokiej szklanki, wrzucamy kostki lodu i celując w jedną z nich dolewamy kawę. Na wierzch dokładamy końcówkę mikstury sojowo-bananowej, posypujemy cynamonem i gotowe! :-)
RADA:
1. W podobny sposób - a nawet szybciej! - możemy przygotować koktajle owocowe. Wystarczy zmiksować np. maliny z tofu i mlekiem sojowym, w razie potrzeby dosłodzić i pić ze smakiem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz