środa, 12 listopada 2014

Sałatka z pieczonymi burakami w dyni Black Futsu

Tym razem to już na pewno, przynajmniej na jakiś czas, ostatni przepis z dynią w roli głównej.
Jeśli traficie kiedyś na taki gatunek, kupujcie bez zastanowienia.
Słodszego okazu nie sposób znaleźć!

CZAS: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia Black Futsu
  • 1 burak 
  • 2 garści rukoli
  • 1 op. twardej fety
  • porządna garść orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 50 ml pigwówki
  • miód
  • 4 ząbki czosnku
  • czubryca
  • czarnuszka
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • balsamico

1. Burak obieramy ze skórki, kroimy na grube talarki, a następnie na cztery. Każdy kawałek dokładnie smarujemy miksturą, na którą składają się 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu oraz mała szczypta soli. 

2. Kawałki buraka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy czubrycą,  czarnuszką, wrzucamy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i wstawiamy do piekarnika (200 st. C). Pieczemy przez 1,5 godz. co jakiś czas mieszając.

3. Po 30 minutach do piekarnika wstawiamy blachę z umytą i osuszoną dynią.

4. W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy go do małego garnka/rondla. Dolewamy pigwówkę i dodajemy łyżeczkę miodu. Wrzucamy orzechy i gotujemy je dopóki powstały sos całkowicie się nie zredukuje.

5. Pół godziny przed końcem pieczenia do buraków dodajemy 1/2 op. pokruszonej fety.

6. Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. Dynię kroimy w poprzek na pół i wydrążamy z niej gniazdo nasienne. 

7. Dwa ząbki czosnku wciskamy do 2-3 łyżek oliwy. Obie połówki dyni delikatnie solimy, a następnie przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą z czosnkiem.

8. Buraki wrzucamy do rukoli, dodajemy świeży, pokruszony ser i orzechy.

9. Powstałą sałatkę nakładamy do wydrążonych kawałków dyni. Polewamy balsamico i serwujemy.




RADA:

1. Podobno dynię Black Futsu można jeść ze skórką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz