poniedziałek, 9 lutego 2015

Bakłażan z wegańskim sosem bolońskim

Kiedy po raz pierwszy usmażyłam rozdrobnione tofu na głębokim tłuszczu, pomyślałam, że doskonale sprawdzi się ono jako składnik wegańskiego sosu bolońskiego.
Wiem, że niektórzy robiąc taki sos stosują soczewicę albo granulat sojowy. Jestem pewna, że przerzucą się na tofu, gdy tylko spróbują takiego połączenia :-)

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:
  • 2 małe bakłażany
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1 kartonik krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek 
  • przyprawa "Pomidoro" (Kotanyi)
  • płatki drożdżowe
  • cukier
  • sól
  • czarny pieprz
  • cytryna
  • olej roślinny
  • oliwa

1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ robiąc miejsce na farsz. Przygotowane "łódeczki" nacieramy sokiem z cytryny, a po chwili smarujemy oliwą i posypujemy przyprawą "Pomidoro" i płatkami drożdżowymi. 

2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili  (żeby nic się nie zmarnowało) pokrojony drobno miąższ bakłażanów. Dusimy przez chwilę i dodajemy pomidory. Mieszamy, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy bez przykrycia, by sos się zredukował.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Wkładamy naczynie z bakłażanami i pieczemy je przez 20 minut.

4. W międzyczasie tofu wyjmujemy z opakowania, odsączamy i rozdrabniamy i widelcem. Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy, co jakiś czas mieszając, na raczej głębokim tłuszczu. Kiedy tofu ładnie się zrumieni, odcedzamy je na gęstym sitku.


5. Tofu dodajemy do sosu, który na koniec doprawiamy płatkami drożdżowymi.

6. Podpieczone bakłażany faszerujemy sosem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut.




RADY:

1. Ja bakłażany serwowałam z sałatką ze szpinaku i pomidorów z prażonymi pestkami i sosem winegret na bazie oleju z pestek dyni.
2. Przed wstawieniem nafaszerowanych już bakłażanów do piekarnika można je dodatkowo oprószyć płatkami drożdżowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz