Dawno nie proponowałam żadnego deseru, postanowiłam więc upiec ciasto.
Nie użyłam mąki, jajek ani masła.
Efekt zaskoczył nawet mnie ;-)
CZAS: max 2 godz.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szkl. kaszy jaglanej
- 3,5 szkl. mleka kokosowego
- 150 ml soku ananasowego (dodałam zalewę od ananasów w puszce)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 100-150 g kandyzowanego ananasa
- 50-100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- olej kokosowy
1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, płuczemy i gotujemy przez 20-25 minut w 3 szklankach mleka kokosowego.
2. Do ostudzonej kaszy dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego, sok ananasowy, sok z cytryny cukier oraz sól. Miksujemy wszystko na jednolitą masę.
3. Do masy dodajemy drobne kawałki kandyzowanego ananasa, ok. 50 g wiórków kokosowych. Mieszamy.
4. Tortownicę lub inną blachę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym albo wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i równamy ją.
5. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 st. C.
6. Jeszcze ciepłe ciasto smarujemy przy pomocy pędzla olejem kokosowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz