wtorek, 3 marca 2015

Szybkie kotlety z białej fasoli

Gdy się człowiek śpieszy... to nie ma czasu na gotowanie.
Postanowiłam jednak przegonić wyrzuty sumienia spowodowane ostatnim zaniedbaniem Kreaturki Smaku i przyrządziłam dziś proste i szybkie kotlety.
Powinny zadowolić podniebienie każdego, nie tylko zaganianego głodomora ;-)

CZAS: ok. 30 min.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka białej fasoli
  • płatki owsiane
  • 1 nieduża cebula
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz
  • olej
  • woda
  • bułka tarta lub inna panierka

1. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odstawiamy na sitku do odsączenia.

2. Cebulę siekamy drobno i smażymy na rumiany kolor.

3. Ok. 2 łyżki płatków owsianych moczymy w gorącej wodzie (powinniśmy otrzymać bardzo gęstą papkę).

4. Fasolę blendujemy (niekoniecznie na jednolitą masę), dodajemy namoczone płatki, odsączoną z oleju cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli uzyskana masa będzie zbyt rzadka, aby formować kotlety, dodajemy trochę suchych płatków owsianych.

5. Formujemy kotlety, panierujemy je i smażymy z obu stron na oleju.




RADY:

1. Kotlety wymagają delikatnego obchodzenia się z nimi. Są bardzo delikatne i "lubią się" rozpadać.
2. Fasolowe kotlety podałam z kuskusem, sosem pomidorowym doprawionym garam masalą i surówką z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz