wtorek, 28 kwietnia 2015

Wegański pasztet z resztek

Późny wieczór, a ja orientuję się, że nie mam nic na śniadanie.
- Niezły pasztet - myślę przeszukując kolejną szafkę, po czym zaglądam do lodówki.
Zakupy o tej porze nie wchodzą przecież w grę.
Po chwili rekonesans przynosi rezultaty: jest soczewica, jakieś warzywa, czerstwe kajzerki, oczywiście cała masa przypraw...
- Nie jest źle, mogę upiec pasztet. Oby był więcej niż niezły! :-)

CZAS: ok. 1,5 godz. 

SKŁADNIKI:
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 kajzerki (mogą być czerstwe, a nawet suche)
  • 3 duże pieczarki
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 niedużego selera
  • biała część średniego pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka w proszku
  • imbir mielony
  • gałka muszkatołowa
  • kminek mielony
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • olej roślinny 


1. Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy ziarenka ziela oraz liście laurowe i gotujemy warzywa do miękkości.

2. Cebule kroimy w kostkę i szklimy z czosnkiem na oleju. Dodajemy oczyszczone, pokrojone pieczarki i smażymy.

3. Soczewicę gotujemy do miękkości.

4. Do ostudzonej i dobrze odsączonej soczewicy dodajemy namoczone i odciśnięte kajzerki, cebulę z czosnkiem i pieczarkami oraz ugotowane warzywa - blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę.

5. Do powstałej masy dodajemy mąkę jaglaną i siemię lniane oraz wszystkie przyprawy (wg własnych upodobań ilościowych). Mieszamy dokładnie.

6. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki, którą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C. 

7. Pieczemy przez 50 min. 

8. Gotowy pasztet wyjmujemy z formy po całkowitym wystygnięciu.




RADY:

1. Pięć minut przed końcem pieczenia proponuję włączyć termoobieg.
2. Jeśli macie pod ręką więcej pieczarek, dodajcie je koniecznie. Rewelacyjnie podkręcają smak.
3. Ostudzony pasztet dobrze się kroi. Dzięki gładkiej konsystencji świetnie nadaje się też do smarowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz