wtorek, 28 kwietnia 2015

Pieczone warzywa

Dziś obiecany przepis na pieczone warzywa.
Jak dla mnie posiadają same zalety.
Są zdrowe, pyszne i pożywne. Pieką się dość długo, ale nie wymagają przy tym zbytnio naszego zaangażowania. 
Zresztą nie ma co ich zachwalać, one bronią się same :-)

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:
  • 2 średnie marchewki
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 4-5 bulw topinamburu
  • 1/4 niedużego korzenia selera
  • 1 duża cebula (u mnie czerwona)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cząber
  • tymianek
  • ocet winny (u mnie ziołowy)
  • olej roślinny/oliwa z oliwek
  • sól 
  • czarny pieprz

1. W sporej misce przygotowujemy marynatę. Olej łączymy z odrobiną octu winnego i z przyprawami.

2. Wszystkie warzywa obieramy (marchew i ziemniaki wystarczy bardzo porządnie umyć) i kroimy: marchew i ziemniaki w talarki, topinambur na ćwiartki lub połówki, seler w grubą kostkę, cebulę w piórka.

3. Warzywa wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Warzywa wkładamy (poziom wyżej od środkowego) na 25 do 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie, mieszamy warzywa (teraz możemy je jeszcze trochę posolić) i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. 

5. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia włączamy w piekarniku termoobieg, a termostat rozkręcamy na full.




RADY:

1. Wykorzystane przeze mnie warzywa to tylko jedna z wielu możliwych opcji. Równie dobrze można dodać pietruszkę, pasternak, wszelkie inne odmiany ziemniaków, czy brukiew albo skorzonerę.
2. Zioła w marynacie także można zastąpić innymi. Najlepsza jest świeża, posiekana zielenina :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz