poniedziałek, 25 maja 2015

Delikatny serek wegański z migdałów

Odkąd stanowczo ograniczyłam spożycie nabiału, szukam coraz nowszych rozwiązań.
Nie chciałabym rezygnować ze wszystkich swoich przyzwyczajeń, więc kombinuję czym zastąpić biały ser, gdy mam ochotę na twarożek ze szczypiorkiem lub mozzarellę, kiedy "chodzi za mną" sałatka caprese...
Tak więc żegluję po Internecie i szukam inspiracji. Przeglądam przepisy, analizuję je, testuję, modyfikuję.
Właśnie w taki sposób powstał delikatny serek wegański z migdałów :-)

CZAS: ok. 1 godz. (+czas na moczenie migdałów)

SKŁADNIKI: 
  • ok. 150 g migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sól
  • biały pieprz
  • woda

1. Migdały zalewamy zimną wodą i moczymy co najmniej przez noc (im dłużej, tym lepiej).

2. Namoczone migdały blanszujemy i obieramy ze "skórek".

3. Obrane orzechy wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny i ocet, dodajemy czosnek, olej kokosowy, przyprawy do smaku i (najdrobniej jak się da) miksujemy wszystko ręcznym blenderem.

4. Z powstałej masy formujemy bryłkę o dowolnym kształcie i zapiekamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (130 st. C przez ok. 30 minut).

5. Wyjmujemy serek, studzimy go i schładzamy w lodówce.




RADY:

1. Serek można doprawić wszelkimi przyprawami. Np. słodką paprykę lub zioła można dodać zarówno do masy, jak i oprószyć nimi ser z wierzchu.
2. Masa przed upieczeniem jest bardzo elastyczna. W formowaniu serka doskonale sprawdza się folia spożywcza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz