poniedziałek, 25 maja 2015

Kotlety z pieczonej brukwi i marchewki

Zaopatrzenie się w wyśmienite produkty zobowiązuje.
Dlatego po zakupach w sklepiku Państwa Majlertów lub/i u "Wodza" pod Halą Mirowską nie wypada przyrządzić byle czego.
Tym razem odkrywałam znaną mi tylko ze słyszenia brukiew oraz pyszne liście musztardowca.
Należąca do rodziny kapustowatych brukiew po obraniu ma żółtokremową barwę, a w smaku przypomina kalarepę.
Gorczyca sarepska, czyli kapusta sitowata, potocznie nazywana musztardowcem - to pyszna roślina o smaku, nomen omen, musztardy.
U mnie wzbogaciła smak sałatki.

CZAS: max. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 niezbyt duża brukiew
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 1/2 papryczki peperoncino
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • kminek mielony
  • zielona czubryca
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej roślinny
  • bułka tarta/inna panierka


1. Brukiew i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Wlewamy trochę oleju, wsypujemy kminek i czubrycę. Mieszamy.

2. Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wsuwamy na 30-40 minut do piekarnika (ok. 190 st. C).

3. Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy i szklimy na oleju. Następnie przy pomocy sitka pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.

4. Upieczone i lekko ostudzone warzywa przekładamy do miski. Dodajemy cebulę z czosnkiem i peperoncino oraz siemię lniane (mielone i w całości). Solimy i pieprzymy do smaku. Wstępnie mieszamy.

5. Przy pomocy blendera lub tłuczka do ziemniaków niedokładnie rozdrabniamy składniki kotletów - tak, aby zostały w masie większe kawałki brukwi i marchwi.

6. Nieduże porcje masy panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor.




RADY:

1. Podczas pieczenia brukwi z marchewką warto je trochę przyrumienić.
2. Po 15-20 minutach pieczenia proponuję wyjąć blachę i przemieszać warzywa.
3. Kotlety podałam z gotowanym taro, pesto z jarmużu i z sałatką (sałata rzymska+rukola+bazylia+musztardowiec+natka pietruszki+pomidor+ziołowo-czosnkowy sos vinegrette).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz