sobota, 15 sierpnia 2015

Okra z cieciorką i tofu

Słonko nie daje za wygraną.
Mogłoby się wydawać, że fala upałów ciągnie się w nieskończoność.
W kraju panuje susza, rząd oszczędza prąd, a rolnicy liczą straty...
Tymczasem niewielkim pocieszeniem może być, pochodząca z krajowych upraw, okra. 
Tak! Dobrze widzicie - chodzi dokładnie o tę,  uprawianą w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, roślinę :-)
Jak widać doczekała się w tym roku godnych warunków także w Polsce.

CZAS: ok. 40 min.

SKŁADNIKI:
  • 350 g okry
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka dobrej jakości koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki czerwonej czubrycy
  • słodka papryka wędzona
  • pieprz czarny
  • jasny sos sojowy
  • cukier
  • sól
  • olej roślinny
  • świeże zioła (ocpjonalnie)

1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem, lekko słodzimy i szklimy.

2. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a następnie umytą i pokrojoną na nieduże kawałki okrę. Wlewamy trochę sosu sojowego, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez kilka minut.

3. Pomidory parzymy i obieramy. Następnie wyciągamy pestki i kroimy pomidory w kostkę. Dodajemy do garnka i mieszamy.

4. W dalszej kolejności do garnka wlewamy bulion, wrzucamy liść laurowy i ziarenka ziela. W tym momencie możemy dodać też trochę koncentratu pomidorowego. Wciąż dusimy wszystko pod przykryciem.

5. Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Solimy i oprószamy papryką wędzoną, a gdy się od spodu zrumieni przekładamy i ponownie przyprawiamy. Usmażone tofu odsączamy przy pomocy papierowego ręcznika.

6. Cieciorkę odcedzamy i płuczemy. Dodajemy ją razem z tofu do garnka.

7. Potrawę doprawiamy czerwoną czubrycą, czarnym pieprzem, solą i papryką wędzoną.

8. Na koniec możemy dodać świeże zioła (ja dodałam świeży cząber).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz