poniedziałek, 2 listopada 2015

Pomidorowa potrawka z dynią i jarmużem

Mamy jesień!
I to całkiem zaawansowaną...
Nie mam pojęcia kiedy zleciały ostatnie miesiące, a stragany z warzywami zmieniły asortyment na jesienno-zimowy.
Szoku, jakiego doznałam spoglądając na datę ostatniego wpisu nie opiszą żadne słowa.
Do zamieszczenia niniejszego przepisu zdeterminowała mnie audycja, którą radiowa Czwórka zaplanowała na jutro, na godz. 14:00.
W udziale przypadło mi dorzucenie kilku słów do materiału.
Z związku z powyższym zapraszam do zapoznania się z nowym, iście jesiennym przepisem, do słuchania Czwórki oraz (jak zwykle) do gotowania! :-)

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 200 g jarmużu
  • 100 g pomidorów suszonych (nie w słoiku, a w torebce bez zalewy)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • pieprz kajeński
  • cynamon 
  • przyprawa pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką (z serii podlaskich przypraw)
  • olej roślinny

1. Dynię myjemy, obieramy i kroimy w równą kostkę. Posypujemy ją przyprawą pomidorowo-czosnkową z czarnuszką i dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju - co jakiś czas mieszając.

2. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, a czosnek w cienkie plastry. Szklimy je razem na oleju.

3. Po chwili dodajemy opłukane, porwane liście jarmużu, a następnie pomidory. Dusimy wszystko razem.

4. W międzyczasie pomidory moczymy do miękkości w wodzie lub w wodzie z odrobiną octu. Gdy zmiękną, kroimy je na połówki i dodajemy do garnka z jarmużem i sosem.

5. Kiedy dynia lekko zmięknie, dodajemy ją do pozostałych składników.

6. Potrawkę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem kajeńskim i cynamonem.




RADY:

1. Wg niektórych szkół dyni hokkaido nie trzeba obierać.
2. Swoje danie serwowałam z kaszą jaglaną i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz