Kreaturka Smaku wraca po kolejnej, nieplanowanej przerwie!
Numerem jeden w planach na najbliższe wpisy jest Klarowna zupa na cześć Clary - urodzonej 25 stycznia, słodkiej kruszynki, której mama od początku ma znaczący wpływ na niniejszy blog.
Zanim jednak skompletuję składniki na wymyśloną już zupę, zapraszam do zapoznania się z inną propozycją :-) 
Z pewnością spotkaliście się z gotowymi do podgrzania zupami, których producenci zapewniają o stosowaniu wyłącznie naturalnych i zdrowych składników.
Tydzień, może dwa tygodnie temu skusiłam się na jedną z nich. 
Blisko 10 złotych za - po przelaniu do naczyń - dwie niewielkie miseczki wywaru z kilkoma ziarnami ciecierzycy, odrobiną selera naciowego i wyczuwalną nutą kuminu. Smak pozostawiał co nieco do życzenia, ale sam pomysł wydał mi się na tyle interesujący, że postanowiłam przyrządzić własną, smaczniejszą i tańszą (2,5 litra treściwej zupy kosztowało mnie max. 15 zł) wersję tej zupy.
CZAS: 1 - 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 duża marchewka
 - 4 - 5 małych ziemniaków
 - 3 łodygi selera naciowego
 - 1 puszka cieciorki
 - 1 kartonik krojonych pomidorów
 - 2 nieduże cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - ostra papryczka (u mnie 2 papryczki z zalewy)
 - 1l bulionu warzywnego
 - odrobina wody
 - jasny sos sojowy
 - szczypta kuminu
 - szczypta mielonego galangalu
 - szczypta kurkumy
 - szczypta papryki słodkiej
 - szczypta cukru trzcinowego
 - szczypta czerwonej czubrycy
 - garść suszonego czosnku niedźwiedziego
 - 2 ziarna ziela angielskiego
 - 1 liść laurowy
 - sól
 - olej roślinny
 
1. Cebule kroimy w kostkę, czosnek i ostrą papryczkę siekamy. Wszystko delikatnie solimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej.
2. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy ją do garnka. Wlewamy odrobinę jasnego sosu sojowego i wody. Dodajemy ziarenka ziela oraz liść laurowy, przykrywamy i dusimy przez ok. 10 min. (co jakiś czas mieszając),
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Łodygi selera myjemy i przy pomocy noża ściągamy z nich wierzchnie włókna. Kroimy w stosunkowo cienkie plasterki.
5. Do garnka z podduszonymi składnikami dodajemy odcedzoną i przepłukaną cieciorkę, pomidory i kawałki selera. Mieszamy i nadal dusimy.
6. Po kilku minutach do garnka wlewamy litr bulionu warzywnego.
7. Zupę doprawiamy kuminem, galangalem, kurkumą, słodką papryką, czerwoną czubrycą i zagotowujemy.
8. Na koniec, kiedy smaki się połączą, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i solą.
RADA:
1. Zupę podałam z chlebkiem naan. Myślę, że ciekawym rozwiązaniem byłoby dodanie do niej pod koniec gotowania zacierek lub nieco większych kulek z mąki i wody (i ew. jajka).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz