poniedziałek, 22 lutego 2016

Zielone curry z tofu i warzywami

Proponowane ostatnio zupy były świetne, ale przecież nie samą  zupą człowiek żyje ;-) 
Dlatego zastanawiając się nad dzisiejszym obiadem, uznałam że warto by wrzucić na Kreaturkę Smaku coś bardziej konkretnego.
Postawiłam na curry, które już kiedyś gościło na moim stole.
Z braku czasu nie zamieściłam wtedy wpisu.
Najwyższa pora nadrobić tę zaległość! :-)

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść grzybów mun
  • garść zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryczka (wedle uznania)
  • 50 g makaronu sojowego
  • 2-3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • jasny sos sojowy
  • sól (u mnie ziołowa)
  • olej roślinny
  • natka kolendry/pietruszki/dymka

1. Cebulę kroimy w grube piórka, czosnek w plasterki, papryczkę siekamy. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej.

2. Po chwili dodajemy pokrojoną marchewkę (talarki lub pół-talarki), wlewamy trochę sosu sojowego, mieszamy i dusimy pod przykryciem.

3. W międzyczasie moczymy we wrzątku makaron, a w innym naczyniu grzyby. Kroimy pozostałe warzywa. Tofu kroimy w kostkę, solimy i rumienimy na patelni.

4. Po ok. 10 min. od wrzucenia marchewki dodajemy paprykę. Mieszamy i w dalszym ciągu dusimy.

5. Po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i namoczone grzyby. Wlewamy bulion. 

6. Kiedy składniki zagotują się w bulionie, dodajemy mleko kokosowe i pastę curry. 

7. Mieszamy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską, makaron sojowy, tofu i groszek. 

8. Potrawę doprowadzamy do wrzenia.

9. Porcje dania posypujemy posiekanymi ziołami.




RADY:

1. Makaron można zastąpić ryżem lub podać wersję wyłącznie z warzywami i tofu.
2. Danie jest najsmaczniejsze, gdy warzywa pozostają lekko chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz