wtorek, 5 kwietnia 2016

Aromatyczny ser z orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca są bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkiego przetwórstwa. Niemniej akurat sery zazwyczaj robię z migdałów - są twardsze i łatwiej zapanować nad konsystencją naszego seropodobnego wyrobu.
Tym razem postawiłam na "serowy" aromat oraz podjęłam pierwszą próbę utwardzenia orzechowego produktu.

CZAS: ok. 30 min. (nie licząc moczenia orzechów i leżakowania sera w lodówce)

SKŁADNIKI:

  • 150 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płatków dróżdżowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka bezwonnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu z trzcinowego (lub innego słodzika)
  • 1 mały ząbek czosnku (naprawdę mały lub 1/2 średniego!)
  • 100 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku

1. Orzechy moczymy przez noc, następnie dokładnie płuczemy i blendujemy.

2. Do orzechów dodajemy płatki drożdżowe, ocet, olej kokosowy, syrop trzcinowy oraz rozdrobniony czosnek i ponownie blendujemy - aż do uzyskania jak najgładszej masy. 

3. Zmiksowaną masę doprawiamy solą i białym pieprzem.

4. W rondelku lub innym małym naczyniu gotujemy 100 ml wody. Do wrzątku wsypujemy agar i mieszamy. Kilka łyżek rozpuszczonego w wodzie agaru wlewamy do doprawionej masy i ponownie mieszamy.

5. Niedużą foremkę (samą obręcz) smarujemy od wewnątrz olejem kokosowym i stawiamy na kawałku folii spożywczej. Do środka ładujemy masę z orzechów i przypraw.

6. Równamy "paczuszkę", dokładnie zaklejamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

7. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy ser z obręczy.





RADY:

1. Pomimo dodania agaru, ser ma bardzo delikatną konsystencję. Następnym razem mniej ostrożnie podejdę do zastosowania agaru. Chciałabym, aby ser z nerkowców docelowo dał się kroić w plastry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz