niedziela, 8 maja 2016

Wegańska potrawka z piwem a'la chili con carne

Kilka tygodni temu koleżanka z pracy narobiła kuszącego zapachu podczas odgrzewania obiadu. 
- Chili con carne - odpowiedziała na pytanie o to, co pysznego pałaszuje.
Od tamtego czasu nie dawało mi spokoju, że choć z różną częstotliwością, to jednak od prawie dwóch lat zamieszczam swoje przepisy na Kreaturce Smaku i nigdy jeszcze nie podzieliłam się recepturą na chili con carne w wersji wege... 
Zatem, mili moi, gwoli nadrobienia zaległości, przedstawiam swoją wariację na temat rzeczonego chili con carne bez mięsa, a raczej z "mięsem sojowym" :-)
P.S. Nie zrażajcie się ilością składników! Samej ciężko mi uwierzyć, że aż tyle tego wyszło... :-) W każdym razie zapewniam, że potrawę przyrządza się naprawdę szybko.

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI: 

  • 1 szkl. granulatu sojowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • ok. 300 ml jasnego piwa
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • pieprz cayenne (wedle uznania)
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • oregano (od serca!)
  • natka pietruszki lub/i nać kolendry
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok z cytryny (wedle uznania)
  • sól
  • cukier
  • ew. bulion wegetariański
  • olej roślinny

1. Granulat sojowy gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie lub ew. w bulionie warzywnym. Odcedzamy i odstawiamy na bok. 

2. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Po chwili dodajemy posiekaną papryczkę, wlewamy sos sojowy i szklimy.

3. Do garnka wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, a po chwili granulat sojowy. Mieszamy wszystko i dusimy przez 2-3 minuty.

4. Następnie dodajemy pomidory oraz wlewamy piwo. Gotujemy wszystko razem, a gdy alkohol z grubsza odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączone kukurydzę i fasolę.

5. Po kilku minutach zaczynamy doprawiać potrawę koncentratem pomidorowym, oregano, kuminem, papryką słodką, papryką wędzoną, pieprzem cayenne, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, cukrem i sokiem z cytryny.

6. Co jakiś czas mieszając dusimy nasze chili con carne pod przykryciem przez ok. 30  minut.

7. Serwujemy ze świeżymy ziołami (nać pietruszki lub/i kolendry) i z białym pieczywem, tortillą lub ryżem.




RADY:

1. Jasne piwo można zastąpić ciemnym lub, jeśli ktoś woli - winem.
2. Granulat sojowy można zastąpić np. wysmażonym, rozdrobnionym tofu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz