niedziela, 5 lutego 2017

Seitan w sosie śliwkowo-piwnym

Ni z tego, ni z owego...
Całkiem znienacka poczułam potrzebę ugotowania czegoś nowego.
Aliści milczenie Kreaturki Smaku  nie oznacza porzucenia zmagań kulinarnych! Wynika ono raczej z powodu powielania w jadłospisie przysmaków, których przepisy są już udostępnione lub pichcenia na tyle banalnych posiłków, że aż niegodnych zawracania nimi komukolwiek głowy ;-)
Nieskromnie pewna, że poniższy przepis zrekompenuje najdłuższą nawet przerwę, zapraszam do lektury, a następnie do garów! :-)

!!! Przepisowpis dedykuję Michałkowi. Bobasowi, poprzez którego pojawienie się, znany z wpisu o tofupulpetach (przepis: [o tu!]), Bunio został starszym, dumnym bratem :-) !!!

CZAS: 1,5 godz.

SKŁADNIKI:

  • 100-150 g glutenu pszennego 
  • czerwona czubryca
  • mąka pszenna
  • 1 cebula
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 suszone prawdziwki (kapelusze)
  • 200 ml bulionu warzywnego (u mnie na bazie domowej przyprawy Ewy Wachowicz [przepis!])
  • 200 ml jasnego piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki przyprawy domowej z przepisu Ewy Wachowicz (odsyłacz do przepisu powyżej)
  • cząber suszony do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • sól 
  • olej roślinny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • woda

1. Gluten wsypujemy do miski i mieszając stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy zwartą bryłkę, którą "filetujemy" krojąc na dość cienkie plastry. W razie potrzeby możemy pomóc sobie tłuczkiem i porozbijać seitan na cieńsze kawałki.

2. W dużym garze gotujemy wodę z 2 listkami laurowymi, 3 ziarenkami ziela angielskiego, 2 ząbkami czosnku i 2-3 łyżkami przyprawy domowej. Gotujemy seitan do miękkości (u mnie trwało to ok. 30 minut).

3. W międzyczasie  cebulę kroimy w piórka, oprószamy cukrem trzcinowym i rumienimy na oleju. 

4. Do zrumienionej cebuli wlewamy bulion, dodajemy powidła, wrzucamy liść laurowy i 2 ziarna ziela oraz suszone prawdziwki. Bazę sosu doprowadzamy do wrzenia. 

5. Po chwili wlewamy szklankę piwa, a gdy sos przestanie buzować doprawiamy dwoma rodzajami papryki, płatkami drożdżowymi, cząbrem, solą i czarnym pieprzem. Ugotowany sos odstawiamy pod przykryciem.

6. Ugotowany seitan studzimy i doprawiamy czerwoną czubrycą. Każdy kawałek panierujemy w mące i smażymy na oleju.

7. Usmażone kawałki seitanu układamy w garnku, zalewamy sosem i dusimy przez 10 minut. 





RADY:

1. Seitan podałam z kluseczkami, zasmażanymi buraczkami oraz surówką z kapusty pekińskiej z sosem vinegrette.
2. Opcjonalnie do sosu można dodać jałowiec lub inne niż cząber zioła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz