Dziś po raz kolejny zostałam ciocią!
Między przyjmowaniem (na bieżąco!) relacji dzielnej mamy, a później dumnego i nad wyraz spokojnego taty a pogaduchami z drugą, równie niecierpliwą i podekscytowaną ciocią jak ja... wymyśliłam nowy przepis na pulpety.
Już się nie mogę doczekać aż Bunio podrośnie i będę je mogła dla niego przyrządzić :-)
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1 kajzerka
- 5 kotletów sojowych
- 1 średnia i 1 mała cebula
- kawałek pora
- koperek
- natka pietruszki
- 1 puszka pomidorów
- 2 bulionowe kostki warzywne
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kminek mielony
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki mąki pszennej
- mąka pszenna
- olej roślinny
- woda
1. Tofu, namoczoną i odciśniętą kajzerkę blendujemy na gładką masę.
2. Małą cebulę i pora kroimy drobno i szklimy na oleju. Odcedzamy na gęstym sitku i dodajemy do tofu z bułką.
3. Namoczone w bulionie kotlety sojowe siekamy tak, aby do gładkiej masy dodać drobne, ale wyczuwalne kawałki.
4. Tofu z bułką, kotletami, cebulą i porem doprawiamy posiekanymi koperkiem natką, kminkiem mielonym, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
5. Wsypujemy mąkę i mieszamy.
6. W międzyczasie siekamy drugą cebulę. Szklimy ją i dodajemy do niej pomidory.
7. Sos gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok. 30 min. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, a po ugotowaniu miksujemy.
8. Tuż przed gotowaniem z powstałej masy formujemy kulki, które obtaczamy w mące pszennej.
9. W garnku gotujemy wodę z kostką warzywną, liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Do wrzątku wrzucamy pulpety. Pilnując, by nie przywarły do dna, gotujemy je kilka minut (do 10).
RADA:
1. Pulpety możemy podać z każdym, dowolnym sosem (np. pieczarkowym albo koperkowym).
2. Propozycja podania: pulpety, kasza perłowa, słodko-kwaśna surówka z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem, młodą cebulką i koperkiem.
2. Propozycja podania: pulpety, kasza perłowa, słodko-kwaśna surówka z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem, młodą cebulką i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz