piątek, 2 sierpnia 2013

Brokuł gałązkowy z migdałami

Dziś po raz pierwszy w mojej kuchni zagościł brokuł gałązkowy.
To niespotykane warzywo jadłam już około rok temu na działce u znajomych.
Babcia koleżanki podsmażyła gałązki na maśle z czosnkiem. Wyszła z tego doskonała przekąska.
Postanowiłam ją delikatnie wzbogacić.

CZAS: 30 min.

SKŁADNIKI:
  • opakowanie brokułu gałązkowego (200 g.)
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płatki migdałowe
  • ser parmezanopodobny 
  • sól morska
  • pieprz 

1. Płuczę gałązki i odcinam najtwardsze kawałki.

2. Blanszuję je we wrzącej wodzie.

3. Studzę i odsączam z nadmiaru wody.

4. Na roztopionym maśle smażę  posiekany czosnek.

5. Dodaję brokuły i smażę wszystko razem.

6. Dodaję sól i świeżo zmielony pieprz.

7. W międzyczasie prażę na patelni garść płatków migdałowych.

8. Gałązki układam na talerzu, posypuję je migdałami i serem.


RADY:

1. Moim zdaniem do tak przyrządzonej przystawki pasowałyby także pomidorki koktajlowe.
2. Następnym razem, co i Wam radzę, migdały zastąpię sezamem. Na pewno sprawdzi się znakomicie.
3. Brokuł gałązkowy pierwszorzędnie nadaje się na podstawę do różnych sałatek. 


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, uwielbiam brokuły! :-) Chyba sobie jutro zrobię.

    OdpowiedzUsuń