wtorek, 3 września 2013

Hummus

Hummus, wszelkie pasty i smarowidła warzywne są wybawieniem dla wegetarian, a w szczególności dla wegan.
Ja także nimi nie gardzę, a hummus lubię najbardziej w towarzystwie warzyw.
Pomidory, papryka, ogórki, sałata rzymska, rukola, marchew... i wiele innych stanowią z cieciorkową papką wspaniały sposób na pożywne śniadanie.

CZAS: ok. 30 min. (po namoczeniu i ugotowaniu cieciorki)

SKŁADNIKI:
  • 90 g. sezamu (tahini)
  • 20 g. oliwy (tahini) 
  • 10 g. oleju sezamowego (tahini)
  • 90 g. cieciorki
  • ok. 2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • natka pietruszki 
  • sól morska
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • woda

1. Sezam prażę na patelni. Gdy się delikatnie przyrumieni, przesypuję go do pojemnika od blendera. Wlewam 20 g. oliwy i 10 g. oleju sezamowego. Dokładnie miksuję. Przekładam do słoika i przechowuję w lodówce.

2. Cieciorkę moczę przez noc w wodzie. Następnie gotuję ją max. przez 2 godziny. Przesypuję do blendera, dodaję 2 łyżeczki tahini, kilka gałązek natki pietruszki i czosnek. Wciskam sok z cytryny, solę, pieprzę, wlewam oliwę, trochę wody z garnka, w którym gotowałam cieciorkę i wszystko razem miksuję.

3. Gdy masa jest jednolita, próbuję i ew. doprawiam wymienionymi wyżej składnikami.




RADY:

1. Czasami robię zapas hummusu na kilka dni. Przekładam go wówczas do słoika, zalewam cienką warstwą oliwy i przechowuję w lodówce.
2. Jeśli lubicie, możecie użyć cieciorki z puszki. Oszczędza się wówczas dużo czasu. Jednak moim zdaniem potrawa traci walory smakowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz