wtorek, 10 września 2013

Smażona kostka sojowa

Kostka sojowa, podobnie do kotletów, jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu dań wegetariańskich.
U mnie gości zazwyczaj w towarzystwie pieczonych lub smażonych ziemniaków i surówki.
Dodatkowym atutem jest czas potrzebny na ugotowanie takiej potrawy.
Zachęcam do wypróbowania!

CZAS: ok. 40 min. (cały zestaw)

SKŁADNIKI:
  • kostka sojowa (ilość wedle potrzeb)
  • kilka ziemniaków
  • kostka warzywna (bulion)
  • mąka
  • czosnek granulowany
  • curry
  • słodka papryka 
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • cząber
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • oliwa
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 cebula cukrowa
  • woda

1. Do gotującego się bulionu wrzucam kostkę sojową i gotuję ją do miękkości przez kilka minut.

2. Kilka łyżek mąki wsypuję do miski, dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany, curry i mieszam, a następnie wsypuję odcedzoną i odsączoną z nadmiaru wody kostkę. Panieruję dokładnie każdy kawałek.

3. Ziemniaki gotuję kilka minut od zagotowania, odcedzam i kroję w talarki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam rozdrobnione ząbki czosnku, curry i cząber. Smażę przyprawy i po chwili układam na patelni ziemniaki. Przyrumieniam je z obu stron.

4. Na innej patelni lub w garnku smażę opanierowaną kostkę sojową.

5. Pomidory, ogórki i cebulę obieram i kroję. Solę, pieprzę, wlewam trochę oliwy i mieszam.



RADA:

1. Podany w przepisie zestaw przypraw to moja ulubiona opcja. Proponuję wypróbować też Wasze ulubione przyprawy i zioła :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz