Kostka sojowa, podobnie do kotletów, jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu dań wegetariańskich.
U mnie gości zazwyczaj w towarzystwie pieczonych lub smażonych ziemniaków i surówki.
Dodatkowym atutem jest czas potrzebny na ugotowanie takiej potrawy.
Zachęcam do wypróbowania!
CZAS: ok. 40 min. (cały zestaw)
SKŁADNIKI:
- kostka sojowa (ilość wedle potrzeb)
- kilka ziemniaków
- kostka warzywna (bulion)
- mąka
- czosnek granulowany
- curry
- słodka papryka
- sól morska
- czarny pieprz
- cząber
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny
- oliwa
- 2 pomidory
- 4 ogórki gruntowe
- 1 cebula cukrowa
- woda
1. Do gotującego się bulionu wrzucam kostkę sojową i gotuję ją do miękkości przez kilka minut.
2. Kilka łyżek mąki wsypuję do miski, dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany, curry i mieszam, a następnie wsypuję odcedzoną i odsączoną z nadmiaru wody kostkę. Panieruję dokładnie każdy kawałek.
3. Ziemniaki gotuję kilka minut od zagotowania, odcedzam i kroję w talarki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam rozdrobnione ząbki czosnku, curry i cząber. Smażę przyprawy i po chwili układam na patelni ziemniaki. Przyrumieniam je z obu stron.
4. Na innej patelni lub w garnku smażę opanierowaną kostkę sojową.
5. Pomidory, ogórki i cebulę obieram i kroję. Solę, pieprzę, wlewam trochę oliwy i mieszam.
RADA:
1. Podany w przepisie zestaw przypraw to moja ulubiona opcja. Proponuję wypróbować też Wasze ulubione przyprawy i zioła :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz