wtorek, 17 września 2013

Smażony seitan i grzyby duszone

Seitan podobnie do kotletów sojowych nie jest najzdrowszą przekąską wegetariańską. 
Wszak to czysty, wypłukany z mąki pszennej gluten.
Nie bez przyczyny nazywa się go jednak "chińskim mięsem". 
Doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia...
Dotychczas gościł u mnie gotowy, produkowany na Słowacji,
dziś postanowiłam zrobić go sama. Serwowałam z duszonymi grzybami :)

CZAS: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI:
  • 500 g. mąki pszennej
  • ok. 1 kg. grzybów leśnych
  • duża cebula
  • woda
  • ciemny sos sojowy
  • śmietana 18%
  • tymianek
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • czosnek granulowany
  • oliwa
  • olej

1. Mąkę łączymy z ok. 0,25 l. wody i wyrabiamy ciasto. Następnie poprzez wyrabianie w często zmienianej wodzie wypłukujemy gluten. Należy uzbroić się w cierpliwość. Seitan jest gotowy do dalszej obróbki, gdy woda, w której płuczemy pozostaje klarowna.

2. W niedużym garnku gotujemy wodę z kilkoma łyżkami stołowymi ciemnego sosu sojowego i odrobiną oliwy. Wkładamy otrzymaną bryłkę i gotujemy ją przez 20-30 min.

3. Oczyszczone i umyte grzyby blanszujemy we wrzącej wodzie.

4. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy do niej grzyby. Dusimy często mieszając przez 30-40 min. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę dusimy i gotowe!

5. Ugotowany i ostudzony seitan kroimy w plastry. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, tymiankiem (dodałam świeże listki), solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

6. Seitan układamy na grzybach i dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.



RADA:

1. Bez śmietany lub po zamianie śmietany na roślinny zamiennik potrawa staje się wegańska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz