czwartek, 10 października 2013

Bigos z seitanem i sojowymi kiełbaskami

Od kilku tygodni "chodził" za mną bigos. 
Pozbywszy się z lodówki wszystkich półproduktów o krótszym (niż kapusta kwaszona) terminie, przystąpiłam dziś do działania.
Nie chciałam, aby bigos składał się tylko z kapusty, więc mięso zastąpiłam seitanem i kiełbaskami sojowymi. Zastanawiałam się też nad kostką sojową, ale uznałam, że wówczas dodatkowe składniki mogłyby zdominować smak potrawy.

CZAS: min. 2 godz. (im dłużej, tym lepiej)

SKŁADNIKI:

  • 500 g. kapusty kwasoznej
  • seitan zrobiony z 500 g. mąki 
  • 3 białe kiełbaski grillowe (Polsoja)
  • 2 cebule
  • suszone grzyby (5 kapeluszy)
  • suszone grzyby (2-3 łyżki zmielonych ogonków)
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 suszonych szyszkojagód jałowca
  • duża szczypta mielonego kminku
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta suszonego lubczyku
  • 2 łyżki mieszanki przypraw (ja dodałam gyros mix)
  • 5 ziaren pieprzu 
  • pieprz czarny (świeżo mielony)
  • sól morska
  • olej rzepakowy

1. Cebule pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na oleju. Następnie dodałam do nich pokrojoną kapustę.

2. Wrzuciłam ziarna ziela i pieprzu, liście laurowe, grzyby (kapelusze i sproszkowane ogonki). Mieszając co jakiś czas dusiłam wszystko przez kilkanaście minut.

3. Dodałam powidła i jałowiec. Przykryłam i kontynuowałam duszenie.

4. Seitan (tym razem w wodzie osolonej solą morską, a nie sosem sojowym) pokroiłam na mniejsze kawałki. W misce rozrobiłam gyros mix (przyprawę, którą mój brat z bratową przywieźli z Grecji, ale na pewno można coś takiego nabyć i u nas) z olejem rzepakowym. Wrzuciłam seitan, dokładnie wymieszałam i marynowałam w takiej miksturze przez ok. 1,5 godz.

5. W międzyczasie kiełbaski pokroiłam na niezbyt cienkie plastry i podsmażyłam je na oleju.

6. Kiełbaski odsączyłam z nadmiaru tłuszczu o dodałam do bigosu. 

7. Seitan w marynacie przerzuciłam na suchą patelnię i także go podsmażyłam. Następnie każdy kawałek wytarłam z nadmiaru tłuszczu i przypraw i wrzuciłam do garnka z bigosem.

8. Wsypałam słodką paprykę, kminek i lubczyk. Doprawiłam świeżo mielonym pieprzem oraz solą morską. Ok. pół godziny później serwowałam z wiejskim chlebem.


RADY:

1. Co jakiś czas podczas mieszania dolewałam do garnka zimną wodę. Można użyć też czerwonego wina lub śliwowicy.
2. Zamiast powideł możecie wrzucić wędzone śliwki. 
3. Przepis na seitan znajdziecie w moim wpisie z 17 września 2013r.
4. Ugotowanie bigosu zajęło mi dwie godziny z haczykiem. Jednak jeśli macie czas, nie żałujcie go dla tej potrawy ;)

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale - sezon na bigos czas zacząć :P A paprykowe kiełbaski grillowe Polsoi się nadadzą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Paprykowej jak najbardziej będą ok. Są dość delikatne w smaku. Wystrzegałabym się jednak kiełbasek curry :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowałam z paprykowymi - wyszło bardzo fajnie. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń