poniedziałek, 27 stycznia 2014

Czerwony kapuśniak ze słodkiej kapusty

Odkąd pamiętam to zdecydowanie moja ulubiona zupa.
Nie ma co się rozpisywać, musicie jej spróbować!

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  •  niecały 1 kg. białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego (90 g.)
  • mąka
  • olej roślinny
  • cukier
  • sól
  • ocet
  • woda
1. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski, solimy i odstawiamy na ok. 20 min.

2. Następnie odciskamy w dłoniach nadmiar wody i przekładamy warzywa do dużego garnka. Wlewamy wodę (ok. 3 l.), wrzucamy liście laurowe i ziarenka ziela. Zagotowujemy.

3. Kiedy kapusta jest ugotowana (miękka), dodajemy cały koncentrat pomidorowy.

4. Na patelni podgrzewamy olej i zasmażamy 1-2 łyżki mąki pszennej. Zasmażką zagęszczamy zupę.

5. Zupę doprawiamy cukrem, solą i octem - powinna być słodko-kwaśna. 



RADA:

1. Nieodzownym elementem czerwonego kapuśniaka są podane na oddzielnym talerzu, tłuczone ziemniaki z koperkiem i okrasą z przyrumienionej cebulki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz