Odkąd pamiętam to zdecydowanie moja ulubiona zupa.
Nie ma co się rozpisywać, musicie jej spróbować!
CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- niecały 1 kg. białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego (90 g.)
- mąka
- olej roślinny
- cukier
- sól
- ocet
- woda
1. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski, solimy i odstawiamy na ok. 20 min.
2. Następnie odciskamy w dłoniach nadmiar wody i przekładamy warzywa do dużego garnka. Wlewamy wodę (ok. 3 l.), wrzucamy liście laurowe i ziarenka ziela. Zagotowujemy.
3. Kiedy kapusta jest ugotowana (miękka), dodajemy cały koncentrat pomidorowy.
4. Na patelni podgrzewamy olej i zasmażamy 1-2 łyżki mąki pszennej. Zasmażką zagęszczamy zupę.
5. Zupę doprawiamy cukrem, solą i octem - powinna być słodko-kwaśna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz