piątek, 24 stycznia 2014

Pieczarki zapiekane z bryndzą i goudą

Przy okazji przepisu na zupę pieczarkową wspominałam, że stanowczo za rzadko jadam pieczarki. 
Od tamtego czasu dwukrotnie dodałam je do kaszy gryczanej, a dziś postanowiłam przyrządzić je zgodnie z wymyśloną rok temu recepturą. 
Sekret tego przepisu tkwi w bryndzy...

CZAS: ok. 40 min.

SKŁADNIKI:
  • 6 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 30 g. bryndzy
  • 30 g. goudy 
  • sól 
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku 
  • cząber
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • olej 
  • oliwa z oliwek

1. Pieczarki myję, odcinam i czyszczę ogonki. Wydrążam środki kapeluszy.

2. Kapelusze odstawiam do wyschnięcia.

3. Cebulę siekam drobno i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, następnie drobno siekam ogonki i środki kapeluszy. Wrzucam je na patelnię, którą przykrywam i duszę wszystko razem przez kilka minut.

4. Patelnię zdejmuję z palnika. Pieczarki uduszone z cebulą przekładam na gęste sito i odstawiam do ostudzenia.

5. W międzyczasie kapelusze dokładnie smaruję oliwą z oliwek.

6. Ostudzony farsz doprawiam ziołami (cząber + tymianek), solą i świeżo mielonym pieprzem.

7. Do każdego kapelusza wkładam łyżeczkę farszu, na to po ok. 5 g. bryndzy, a następnie posypuję drobno startą goudą. Nafaszerowane pieczarki posypuję słodką papryką.

8. Zapiekam przez 20 min. w temp. 180 st. C.

9. Po wyłożeniu na talerz posypuję posiekaną natką pietruszki.



RADA:

1. Do zapiekania wybieram jędrne pieczarki. Świeżość pieczarek ma bowiem duży wpływ na efekt końcowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz