poniedziałek, 20 stycznia 2014

Liście winogron faszerowane kuskusem z pieczonymi warzywami

Najsmaczniejsze gołąbki to takie, które przyrządza się z młodej kapusty.
Niestety zimą o młodej kapuście możemy jedynie pomarzyć.
Wprawdzie można czasem trafić w marketach na główki z importu, ale są one podobno nafaszerowane pestycydami, a przede wszystkim gatunkowo nie nadają się na gołąbki.
Dlatego postawiłam na eksperyment i wybrałam się na wycieczkę do Śródmieścia, gdzie zakupiłam niedostępne w mojej okolicy liście winogron.
Faszerowane liście pnącej rośliny mogą przecież z powodzeniem stanowić alternatywę dla faszerowanej kapusty - zawsze to jakieś urozmaicenie.
Nadszedł czas próby!

CZAS: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI:
  • ok. 10-12 liści winogron
  • 1/2 op. kuskusu
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 2 nieduże cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 garści umytej rukoli
  • 3 pomidory gałązkowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml. przecieru pomidorowego
  • 1/2 kostki bryndzy
  • 1/2 małego op. jogurtu bałkańskiego 
  • 1 kostka bulionowa warzywna (ja dałam "bulionetkę") 
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki pasty z ostrych papryczek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • mała szczypta pikantnej, wędzonej papryki w proszku
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • balsamico
  • oliwa z oliwek
  • olej roślinny
  • sól 
  • czarny pieprz
  • cukier
  • woda

1. Papryki umyłam, oczyściłam i pokroiłam na ćwiartki. Bakłażan został umyty i nakłuty w kilku miejscach widelcem. Następnie warzywa wylądowały na 40 min. w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku.

2. Cebule obrałam, posiekałam i zeszkliłam na oleju.

5. Ziemniaki umyłam i w mundurkach gotowałam je przez 5-7 min.

6. Po 40 min. wyjęłam z piekarnika warzywa. Kawałki papryki pozawijałam w folię aluminiową.

7. Kuskus przygotowałam zgodnie z instrukcją z opakowania. 

8. Przy pomocy łyżki wydobyłam z ostudzonego i przekrojonego bakłażana miąższ, a z papryki zdjęłam skórkę.

9. Do bakłażana i jednej papryki dodałam 2/3 zeszklonej cebuli, wcisnęłam 2 ząbki czosnku, dodałam pastę z ostrych papryczek, natkę, sól i wszystko razem zblendowałam.  Zblendowany mix połączyłam z kuskusem.

10. Pozostałą cebulę wraz z papryką dodałam do przecieru pomidorowego. Wsypałam słodką paprykę i paprykę wędzoną, wcisnęłam sok z cytryny, wsypałam szczyptę ziół prowansalskich, pół łyżeczki cukru, posoliłam i zmiksowałam wszystko na jednolitą masę.

11. Bryndzę przy pomocy trzepaczki do jajek połączyłam z jogurtem bałkańskim i ok. 2 łyżkami oliwy. Wcisnęłam ząbek czosnku, doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem.

12. Farsz na bazie kuskusu zawinęłam w liście winogron i ułożyłam ścisło w naczyniu żaroodpornym. Zalałam rozpuszczoną w gorącej wodzie "bulionetką". Wsadziłam na ok. 30-40 min. do piekarnika nagrzanego do ok. 190 st. C. 

13. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroiłam w talarki i włożyłam do miski, w której zmieszałam olej z cząbrem i rozdrobionym ząbkiem czosnku. Następnie ziemniaki ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej.

14. Rukolę skropiłam oliwą, pomidory umyłam i pokroiłam w ćwiartki, a następnie dodałam do rukoli. 

15. Na talerzu ułożyłam 3 "gołąbki", 2 sosy (bryndzowy i paprykowy), ziemniaki i surówkę, którą na koniec polałam odrobiną balsamico.



RADA:

1. Aby faszerowane liście nie rozwijały się podczas pieczenia, wolną przestrzeń w naczyniu żaroodpornym wypełniam samymi liśćmi.
2. Bulion powinien całkowicie przykryć wszystkie liście w naczyniu.
3. Zwracam uwagę, że bez białego sosu potrawa staje się jadłem wegańskim :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz