czwartek, 16 stycznia 2014

Makaron ze szpinakiem

Równie proste, jak ugotowanie kaszy z warzywami jest przyrządzanie makaronów.
Do moich ulubionych należą makaron z sosem pomidorowym i ziołami oraz serwowany dziś przeze mnie makaron ze szpinakiem.
W swoim życiu przetestowałam wiele przepisów na ten przysmak. Ten, który proponuję, uważam za jeden z najlepszych. A jeśli doliczymy znikomą czasochłonność tej potrawy, to może się ona nie raz i nie dwa okazać strzałem w dziesiątkę, gdy trzeba będzie przygotować szybki i smaczny posiłek.

CZAS: 30 min.

SKŁADNIKI:
  • 1/2 op. makaronu (ja do szpinaku wybieram penne)
  • 300 g. mrożonego szpinaku
  • ok. 50 g. sera blue
  • 1/3 sł. suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 150 ml. mleka
  • szczypta mieszanki suszonych pomidorów i ziół włoskich
  • sól
  • pieprz
  • olej

1. Drobno posiekany czosnek wrzucam do garnka z niedużą ilością rozgrzanego oleju.

2. Pomidory kroję na mniejsze kawałki i dorzucam do czosnku.

3. Dodaję rozmrożony i odcedzony szpinak.

4. Wlewam mleko, a następnie wrzucam pokrojony na drobne kawałki ser.

5. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli szpinak jest za gęsty, dolewam odrobinę mleka.

6. Na koniec przygotowany szpinak łączę w tym samym garnku z ugotowanym w międzyczasie makaronem.

7. Przed podaniem, gdy gotowa potrawa jest już na talerzu, posypuję ją suszonymi pomidorami z ziołami (Kotanyi).



RADA:

1. Oczywiście szpinak zawsze najlepiej smakuje, kiedy jest świeży. Jako, że nie zawsze mamy do niego dostęp, polecam mrożony w całych liściach. Moim zdaniem najlepsze produkują firmy Frosta i Bonduelle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz