czwartek, 9 stycznia 2014

Prosta zupa pieczarkowa

Zawsze, kiedy jem pieczarki zastanawiam się dlaczego jadam je tak rzadko.
Muszę to zmienić!
Dziś ugotowałam chyba najprostszą z możliwych zupę pieczarkową :-)

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:

  • ok. 400 g. pieczarek
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1/2 niedużego pora
  • 1 kostka rosołowa (warzywna)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta posiekanej natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • woda

1. Włoszczyznę obieramy i płuczemy. Marchewkę kroimy w grubsze plastry.

2. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l. wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy bulion w kostce.

3. Następnie wrzucamy włoszczyznę. (Poza marchewką).

4. Kiedy warzywa zmiękną, wrzucamy marchewkę i gotujemy ją do miękkości.

5. W międzyczasie myjemy lub (kiedy nie są już super świeże i jędrne) myjemy i obieramy pieczarki.

6. Pieczarki kroimy na niezbyt drobne kawałki i dusimy pod przykryciem na maśle.

7. Uduszone pieczarki, wraz z wodą, którą puściły przekładamy do wywaru.

8. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 min.

9. Solimy i pieprzymy do smaku. Już na talerzu dodajemy zieloną pietruszkę.





RADA:

1. Tak przyrządzoną zupę możemy zabielić śmietaną, możemy podawać ją z makaronem, lanymi kluskami lub ugotować ją z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz