środa, 8 stycznia 2014

Sałatka z serem feta na ciepło

Dobra feta wyśmienicie smakuje także na ciepło.
Wystarczy dodać smaczne warzywko lub warzywka i powstaje potrawa jak się patrzy ;-)

CZAS: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka twardego sera feta
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan 
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 4 pomidorki na gałązce
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mały słoik czarnych oliwek
  • olej roślinny
  • ocet winny/jabłkowy (najlepiej ziołowy)
  • papryka mielona pikantna
  • suszony tymianek
  • sól morska
  • ew. czarny pieprz

1. Ser blenduję na drobne kawałki.

2. Warzywa myję i kroję. Cukinię w cienkie półtalarki, bakłażana w plastry, paprykę na pół i w poprzek, cebule w półtalarki, a pomidory na połówki.

3. Cukinię, paprykę, cebulę i 3 całe ząbki czosnku wstawiam na ok. 40 min. do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C.

4. W międzyczasie na patelni grillowej grilluję bakłażana. Ugrillowane plastry kroję na połówki.

5. Olej łączę z octem, tymiankiem, papryką i pozostałymi ząbkami czosnku.

6. Podpieczone warzywa (cukinię, paprykę, cebulę) i bakłażana przekładam do naczynia żaroodpornego.

7. Czosnek z piekarnika drobno siekam ostrym nożem i dodaję do warzyw.

8. Do warzyw dodaję odcedzone oliwki i ser, wlewam sos, solę i mieszam wszystko w naczyniu. Na wierzchu układam pomidory.

9. Piekę pilnując, aby się nie przypaliło przez ok. 40 min. w 200-220 st. C. 




RADA:

1. Tak przyrządzona sałatka najbardziej smakuje mi, gdy pieczone warzywa (cukinia, papryka, cebula) lekko się skarmelizują, a oliwki podczas zapiekania staną się suche i stosunkowo kruche. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz