Dobra feta wyśmienicie smakuje także na ciepło.
Wystarczy dodać smaczne warzywko lub warzywka i powstaje potrawa jak się patrzy ;-)
CZAS: ok. 2 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka twardego sera feta
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 4 pomidorki na gałązce
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- olej roślinny
- ocet winny/jabłkowy (najlepiej ziołowy)
- papryka mielona pikantna
- suszony tymianek
- sól morska
- ew. czarny pieprz
1. Ser blenduję na drobne kawałki.
2. Warzywa myję i kroję. Cukinię w cienkie półtalarki, bakłażana w plastry, paprykę na pół i w poprzek, cebule w półtalarki, a pomidory na połówki.
3. Cukinię, paprykę, cebulę i 3 całe ząbki czosnku wstawiam na ok. 40 min. do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C.
4. W międzyczasie na patelni grillowej grilluję bakłażana. Ugrillowane plastry kroję na połówki.
5. Olej łączę z octem, tymiankiem, papryką i pozostałymi ząbkami czosnku.
6. Podpieczone warzywa (cukinię, paprykę, cebulę) i bakłażana przekładam do naczynia żaroodpornego.
7. Czosnek z piekarnika drobno siekam ostrym nożem i dodaję do warzyw.
8. Do warzyw dodaję odcedzone oliwki i ser, wlewam sos, solę i mieszam wszystko w naczyniu. Na wierzchu układam pomidory.
9. Piekę pilnując, aby się nie przypaliło przez ok. 40 min. w 200-220 st. C.
RADA:
1. Tak przyrządzona sałatka najbardziej smakuje mi, gdy pieczone warzywa (cukinia, papryka, cebula) lekko się skarmelizują, a oliwki podczas zapiekania staną się suche i stosunkowo kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz