Zimą, a raczej zimową porą roku, bo przecież zimy jeszcze w tym roku nie doświadczyliśmy, tęsknię za świeżymi, dojrzewającymi na słońcu warzywami i owocami.
Niestety uprawiane w szklarniach lub importowane produkty nie smakują tak jak te dostępne latem.
Jednak czasem, nawet zimą, nie mogę się powstrzymać i serwuję sałatki, do których staram się dobierać jak najlepsze składniki.
Poniżej przepis na "oklepaną" sałatkę z fetą, której przepis bazuje na recepturze sałatki greckiej.
KATEGORIA: potrawa wegetariańska
RODZAJ POTRAWY: sałatka/przystawka
CZAS: 30-40 min.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka twardego sera feta
- 6-7 pomidorków na gałązce
- 1/2 długiego ogórka
- 1 papryka ramiro
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 małe czerwone cebule
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
- sól morska
- czarny pieprz
- ulubione zioła
1. Ser kroję w niedużą kostkę.
2. Pomidory polewam wrzątkiem i obieram, a następnie kroję na ćwiartki.
3. Ogórek kroję w grubą kostkę.
4. Paprykę kroję w "plasterki".
5. Cebulę kroję w cienkie półtalarki.
6. Oliwki odcedzam i kroję na połówki.
7. Opłukane i osuszone liście sałaty rwę na nieduże kawałki.
8. W miseczce mieszam olej z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i ziołami.
9. Warzywa mieszam z sosem, delikatnie solę i jeszcze raz mieszam.
RADA:
1. Jeszcze smaczniejszą sałatkę polecam przyrządzić latem z sezonowych warzyw.
2. Warto kupować importowaną, twardą fetę. Jest zdecydowanie smaczniejsza od naszych serów "typu feta".
3. Tym razem użyłam otrzymanej w prezencie z Grecji mieszanki przypraw do sałatki. Na pewno wyczuwam w niej oregano, tymianek, szałwię, suszony czosnek i suszoną ostrą paprykę (chili/peperoncino?). Muszę przyznać, że chociaż nie przepadam za gotowymi mixami przypraw, ten jest doskonały. Na pewno będę się starała przygotowywać podobny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz