środa, 8 stycznia 2014

Sałatka z serem feta

Zimą, a raczej zimową porą roku, bo przecież zimy jeszcze w tym roku nie doświadczyliśmy, tęsknię za świeżymi, dojrzewającymi na słońcu warzywami i owocami.
Niestety uprawiane w szklarniach lub importowane produkty nie smakują tak jak te dostępne latem.
Jednak czasem, nawet zimą, nie mogę się powstrzymać i serwuję sałatki, do których staram się dobierać jak najlepsze składniki. 
Poniżej przepis na "oklepaną" sałatkę z fetą, której przepis bazuje na recepturze sałatki greckiej.

KATEGORIA: potrawa wegetariańska
RODZAJ POTRAWY: sałatka/przystawka
CZAS: 30-40 min.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka twardego sera feta
  • 6-7 pomidorków na gałązce
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 papryka ramiro
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • ulubione zioła

1. Ser kroję w niedużą kostkę.

2. Pomidory polewam wrzątkiem i obieram, a następnie kroję na ćwiartki.

3. Ogórek kroję w grubą kostkę.

4. Paprykę kroję w "plasterki".

5. Cebulę kroję w cienkie półtalarki.

6. Oliwki odcedzam i kroję na połówki.

7. Opłukane i osuszone liście sałaty rwę na nieduże kawałki.

8. W miseczce mieszam olej z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i ziołami.

9. Warzywa mieszam z sosem, delikatnie solę i jeszcze raz mieszam.




RADA:

1. Jeszcze smaczniejszą sałatkę polecam przyrządzić latem z sezonowych warzyw.
2. Warto kupować importowaną, twardą fetę. Jest zdecydowanie smaczniejsza od naszych serów     "typu feta".
3. Tym razem użyłam otrzymanej w prezencie z Grecji mieszanki przypraw do sałatki. Na pewno wyczuwam w niej oregano, tymianek, szałwię, suszony czosnek i suszoną ostrą paprykę (chili/peperoncino?). Muszę przyznać, że chociaż nie przepadam za gotowymi mixami przypraw, ten jest doskonały. Na pewno będę się starała przygotowywać podobny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz